реклама

реклама

Черкаська обласна організація Національної спілки письменників України, Смілянський міськрайонний благодійний фонд «Тодось Осьмачка» та підприємство «Булатецькі брати» засновують літературну премію імені Тодося Осьмачки, яка присуджуватиметься за високохудожні твори (поетичні збірки, ліро-епічні, драматичні та прозові твори), в яких на архетипному рівні зображується український національний характер, осмислюється історична доля України та її народу, втілюється ідея національно-державної незалежності. Про це інформують в Черкаській обласній письменницькій організації.


Премія присуджується один раз на рік до дня народження Тодося Осьмачки – 16 травня і вручається на батьківщині письменника в селі Куцівка Смілянського району.

Премія присуджується за рішенням конкурсної комісії, яка організовує проведення конкурсу, визначає лауреата премії. Рішення конкурсної комісії правочинні за наявності двох третин її складу.

До участі в конкурсі допускаються книги чи прирівняні до них публікації в літературних часописах, надруковані протягом останніх 3-х років, не відзначені іншими преміями, але з числа тих, які здобули високу оцінку літературної критики, громадськості, читачів. Мова творів – українська.

Право висунення творів на здобуття премії мають колективи творчих спілок і товариств, мистецьких, навчально-наукових, культурно-просвітницьких установ і закладів (при цьому додається відповідний протокол). Кожна з організацій може представити на здобуття премії один або кілька творів одного автора. На здобуття премії можуть претендувати письменники України та українського зарубіжжя. Посмертно премія не присуджується.

Організація, яка висуває кандидатуру на здобуття премії, подає до конкурсної комісії (за адресою: 18000, м. Черкаси, вул. Хрещатик, 219, обласна організація Національної спілки письменників України, або: м. Черкаси, Головпоштамт, а/с 91,) такі документи:

– офіційне подання з формулюванням позиції та її короткою мотивацією;

– 5 (п’ять) примірників представленого твору чи творів;

– рецензії та відгуки, опубліковані в пресі (за наявності).

Конкурс на здобуття премії оголошується з 1 листопада. Прийом творів на конкурс закінчується 31 березня наступного року. З 1 по 25 квітня проводиться громадське обговорення творів, поданих на конкурс. Визначення лауреата – до 5 травня. Хід конкурсу та його підсумки висвітлюються в засобах масової комунікації.

Рішення про присудження премії приймається таємним голосуванням більшістю голосів членів конкурсної комісії (50 відсотків плюс один голос від повного складу комісії).

Лауреатові премії вручається диплом і грошова винагорода. Диплом підписують голова Черкаської обласної організації НСПУ, голова Смілянського міськрайонного фонду «Тодось Осьмачка» та голова конкурсної комісії.

Премія (грошовий еквівалент премії) встановлюється в розмірі 5000 (п’яти тисяч) гривень.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #14 Комуніст 17.10.2012 17:13
Цитую Полишинель:
Комуністи в Україні є, правда їх немає в КПУ.
У Ваших словах є певна частка гіркої правди - роздріблений тепер народ, розділений штучно панами. Якщо комуністи образно - це "сірники", то КПУ - свого роду "сірникова коробка". Де б хто з нас не був - ми є і ще не намокли від слини злих опонентів :roll: Цитую Ню-ню:
Скількох таких "радянських" як Осьмачка твоя *****партія розстріляла?
Відповім: стільки, скільки такі от Нюнюки "здали". Та й стріляли здебільшого такі ж закомплексовані , як ті, що сьогодні горланять посеред Києва "Смерть ворогам!". Інша справа - як такі катюги пробралися в радянські структури? Хто їх туди влаштував і з якою метою. Чи не з ціллю дискредитації Радянської влади? Добре, що виявили та очистилися від тих засланців-перевертнів. Сьогодні - ваша черга відмиватися від спадку вісельників 40-50х.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #13 Ню-ню 17.10.2012 16:42
Цитую Комуніст - Оксані К.:
Осьмачка жив і писав в СРСР? Значить наший - радянський.

Скількох таких "радянських" як Осьмачка твоя *****партія розстріляла?! Покинув Батьківщину з-за твоїх КПSS і гестапівських методів КДБ. Скитався по Іспанії, Франції і Німеччині, а до США був відправлений друзями вже коли був тяжко хворий. Так що не грузи, "Комуністе", якщо в історії нульовий(вже не вперше помічаю це в твоїх коментах)! Шкода, що Осьмачка так пізно твій совок покинув. Шкода й за те, що совок до моменту свого розвалу встиг загубити стільки життів справжніх Людей, не заражених гнилими ідеями Леніна-Сталіна!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #12 Полишинель 17.10.2012 15:55
Цитую Комуніст - Оксані К.:
Нахабство - це, коли націоналісту Льоні Д. присуджується премія Василя Симоненка, Друге: Осьмачка жив і писав в СРСР? Значить наший - радянський. Ви пишете - він божевільний. А хто з поетів є нормальним в класичному розуміннім цього медичного терміну? І щодо комунізму - тепер і Ви побачили, що комуністи в Україні є. І це не тільки пенсіонери, які її захищали й відбудовували, а й ті їхні діти-онуки, хто це памятає й цінує. .


Комуністи в Україні є, правда їх немає в КПУ. Бо ця структура продалася Януковичу. Як це комуністи не протестують проти пенсійної і земельної реформ, не блокують трибуну, не збирають мітинги, не ведуть нелегальну роботу, не створюють гуртків марксизму. Хіба цьому вчив Ленін? Чи може Троцький він так роботу? Чи Сталін будував царські маєтки, як Симоненко. Де комуністи?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #11 Комуніст - Оксані К. 17.10.2012 15:30
Нахабство - це, коли націоналісту Льоні Д. присуджується премія Василя Симоненка, який писав про таких, як він: "...Тоді вас люди називали псами, бо ви лизали німцям постоли, кричали “Хайль!” охриплими басами і “Ще не вмерла…” голосно ревли...Тепер ви знов, позв’язувавши кості, торгуєте і оптом, і вроздріб, нових катів запрошуєте в гості на українське сало і на хліб...".Друге: Осьмачка жив і писав в СРСР? Значить наший - радянський. Ви пишете - він божевільний. А хто з поетів є нормальним в класичному розуміннім цього медичного терміну? І щодо комунізму - тепер і Ви побачили, що комуністи в Україні є. І це не тільки пенсіонери, які її захищали й відбудовували, а й ті їхні діти-онуки, хто це памятає й цінує. Ті, хто любить свою Батьківщину, народ наш(і Вас, Оксано теж) так, що буде за неї боротися завжди хоч би хто із псевдопатріотів і намагався нам шкодити, кусаючи за литки із підворотні. Нам жити разом. Зважайте на це.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #10 Оксана Колісник 17.10.2012 10:15
Цитую Комуніст:
... Ми всі тут - за нормальне життя з почуттями і переживаннями, з коханням і довірою одне одному, як той, в чию честь запровадиться премія - Теодосій Степанович Осьмачка - цікавий радянський поет і перекладач. І те що він дожив у Радянському Союзі до старості, а смерть свою знайшов в америці - не випадково. Із сьогоднішньої бандитсько-буржуйської директорії втікла б людина з такою вразливою душею ще молодим.
Аж памороки забило від такого нахабства! Назвати "цікавим радянським поетом" людину, яку радянщина довела до божевілля - це воїстину вершина пропагандистськ ої майстерності. "Комуністе", Ви ще раз підтверджуєте, що комунізм - це не безневинна утопія, що була спотворена практиками. Комунізм - з самого початку злочинна практика, яку треба викорінювати в зародку.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #9 Комуніст 16.10.2012 22:24
Як не дивно, але радий, що навіть завсідники-....... (і .........) розуміють про що йдеться. Та нам їхні стогони не цікаві.Хай собі кривляються. Така вже доля в людей - підпарканна. Ми йдемо вперед, до національного єднання, до тих відносин у суспільстві, де не ділять людей на "своїх" і "чужих", адже всі ми завжди - один народ, одної країни - України чи Радянського Союзу, чи ще якогось Союзу - Європейського, або Євроазійського. Чи не все одно? Ми ж не нацисти. Ми всі тут - за нормальне життя з почуттями і переживаннями, з коханням і довірою одне одному, як той, в чию честь запровадиться премія - Теодосій Степанович Осьмачка - цікавий радянський поет і перекладач. І те що він дожив у Радянському Союзі до старості, а смерть свою знайшов в америці - не випадково. Із сьогоднішньої бандитсько-буржуйської директорії втікла б людина з такою вразливою душею ще молодим.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #8 ХальтTruIst 16.10.2012 13:22
А слабО "Булатецьким братам" для початку обідрану табличку дороговказа на Куцівку підлампічить? Бо така на фото, наче точно там з 1895 року стоїть. Так у нас часто буває - премія якомусь корєшу-музофілу "з автоматом на плечах", а малій батьківщині того, на кого премію завели - нуль уваги. Чи тут не так буде?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #7 Пофігіст 16.10.2012 11:35
Цитую Іст.літ.:
Премія імені людини, яка все життя страждала від психічних розладів і яку, зрештою, "накрило" остаточно?

З таким коментом, "Іст.літ." ти вже можеш претендувати на премію імені психіатра Кащенка - правда, у ролі піддослідного. Бо варнягать таку гидоту про того, кого немає серед живих, ти не від великого розуму взявся. Особисто ж я радий, що тепер є премія ім.Осьмачки (почитай його вірші, щоб більше не ляпать дурню). А ще більше радий премії ім. Горліса-Горського. Україні варто повертати втрачену пам"ять, щоб поменше було схожих на коментаторів "Іст.літ." і "Комуніст" ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #6 Оксана Колісник 16.10.2012 11:28
Цитую Іст.літ.:
Премія імені людини, яка все життя страждала від психічних розладів і яку, зрештою, "накрило" остаточно? Дуже символічно.Творчих успіхів претендентам.
Ага! У нас колись тут всіх, хто був проти КПРС та "сересерії" називали "вялотєкущімі шизофрєніками" та перевиховували галоперидолом. Осьмачка був поетом, а які там у нього були "розлади", то справа його самого з Господом Богом. Деякі розуміння нормальності також викликають питання. Згадайте фільм "Мертвий сезон" і його персонажа - медика з фашистських концтаборв, який вважав, що нормою для великої кількості людей буде те, що їм зранку та в обід дадуть миску варева, а потім, після роботи - жінку чи там чоловіка... Так що не треба там про норми/не норми.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #5 Іст.літ. 16.10.2012 11:12
Премія імені людини, яка все життя страждала від психічних розладів і яку, зрештою, "накрило" остаточно? Дуже символічно.Творчих успіхів претендентам.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100