Починаючи з 1988 року, 1 грудня у світі присвячене посиленню зусиль у боротьбі зі СНІДом.

o_1c08me2i33st15qe1r22103f17se1e

За оціночними даними ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» в Черкаській області проживає більш ніж 5 тисяч людей, які живуть з ВІЛ/СНІД. Нормальне, здорове життя саме такої кількості мешканців нашої області залежить від ефективності роботи системи охорони здоров’я регіону та ефективної відповіді на загрози поширення епідемії, починаючи з епідемії COVID-19 та з початком збройної агресії рф проти України.

Станом на 1 грудня 2022 року в Черкаській області офіційно зареєстровано 4060 пацієнтів, які інфіковані ВІЛ-інфекцією. Загальна кількість зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції в області склала 9616 осіб.

На сьогодні ситуація з епідемією ВІЛ в Черкаській області в цілому прогнозована. Заклади працюють у штатному режимі, забезпечують пацієнтів Черкаської області та близько 350 внутрішньо переміщених осіб в тому числі і дітей антиретровірусними препаратами на тривалий термін, здійснюють необхідні аналізи.

Лікування ВІЛ-інфекції в Черкаській області сьогодні отримує 3736 осіб, з яких 3624 особи вже досягли невизначального рівня вірусного навантаження.

Протестовано на ВІЛ, протягом 2022 року 63320 осіб та виявлено 269 випадків інфікування. Обсяги тестування на ВІЛ-інфекцію з початком епідемії COVID-19 та війни значною мірою знизились, але за рахунок ефективності все ще вдається виявляти та ставити а облік до 60% пацієнтів від значень 2020 року.

Варто висловити велику подяку за підтримку міжнародних організацій. Завдяки допомозі надзвичайного плану президента США у подоланні епідемії ВІЛ-інфекції (PEPFAR) та Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (Global Fund) Черкаська область була оперативно забезпечена препаратами для лікування ВІЛ в перші місяці війни. Завдяки БФ «Альянс громадського здоров’я» лабораторія центру вчасно отримувала реактиви для досліджень та продовжує надавати лабораторні послуги для пацієнтів Київської, Чернігівської та Кіровоградської та Черкаської областей, які лікуються у 67 лікарнях цих регіонів.

За інформацією КНП «Черкаський обласний центр громадського здоров’я Черкаської обласної ради»

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100