Уряд збільшив розмір компенсації вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» з 2272 грн до 6700 грн. Також змінив окремі умови надання послуги, аби забезпечити підтримку саме тим, хто її найбільше потребує. Кого саме стосуються ці зміни та як отримати належні виплати від держави? Розповідає заступниця директора департаменту соціальної політики Катерина Бінусова.

Для вдосконалення механізму відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» 30 грудня 2022 року Уряд видав постанову № 1474 «Деякі питання соціального захисту дітей та сім’ї».

325138806_1374044280089960_1581121570569675387_n

Як пояснює Катерина Бінусова, документ затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення соціального захисту дітей та сім’ї. Також вніс зміни до Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня», затвердженого раніше постановою КМУ від 30.01.2019 № 68 «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня».

«Насамперед, Уряд збільшив розмір компенсації вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» з одного прожиткового мінімуму (а у разі догляду за дітьми з інвалідністю з двох прожиткових мінімумів) на дітей віком до 6 років, установленого на 1 січня відповідного року, до однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року – 6700 гривень», – зазначає Катерина Марківна.

Для підтримки соціально вразливих людей Постановою змінено окремі умови надання цієї послуги. Зокрема, компенсація послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» у 2023 році надається при догляді за дитиною з інвалідністю або якщо один із батьків, опікунів є особою з інвалідністю I чи II групи.

Також постанова визначає механізм нарахування компенсації послуги  залежно від фактичного часу здійснення такого догляду за дитиною на підставі акту про надану послугу «муніципальна няня».

«Компенсація послуги «муніципальна няня» виплачується в розмірі, який визначається з розрахунку 100 відсотків мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі, встановленої на 1 січня відповідного року, за 1 годину догляду, але не більше ніж 165 годин на місяць, – пояснює Катерина Бінусова. – Тобто розмір компенсації залежить від кількості відпрацьованих годин. При цьому розмір компенсації послуги «муніципальна няня» не може перевищувати вартість послуги «муніципальна няня», сплачену заявником цієї послуги».

За інформацією департаменту соціальної політики, в Черкасах нині 45 жінок, які надають послуги «муніципальної няні».

«Звертаємо увагу, що батьки, опікуни дитини віком до трьох років, які отримують відшкодування вартості послуги «муніципальна няня» впродовж січня 2023 року повинні підтвердити своє право на таке відшкодування, – наголошує заступниця директора департаменту Катерина Бінусова. – Для цього їм необхідно подати документи, передбачені Порядком, до  структурних підрозділів з питань соціального захисту населення. І відповідно до спеціальної Програми компенсації, розробленої Урядом, їм будуть нараховувати й виплачувати належні суми».

Докладнішу інформацію можна отримати за телефонами громадської приймальні департаменту соціальної політики:
095 200 16 45
067 509 50 26
093 296 54 58

Довідково:

Більше про послугу «Муніципальна няня» та отримання компенсації за неї – https://bit.ly/3X4rdmD

Про це інформує Черкаська міська рада.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100