реклама

реклама

На Черкащині 3443 пацієнти з онкологією отримали медичну допомогу за Програмою медичних гарантій з початку року.  Вартість лікування та діагностику раку медзакладу оплачує Національна служба здоров’я України. Проте й досі існує стереотип, що “в лікарнях немає нічого безоплатного”.  Через це чимало людей бояться звертатися до лікаря.  Національна служба здоров’я України та ГО “Афіна. Жінки проти раку” нагадують, які послуги безоплатні для людей з підозрою на рак та встановленим діагнозом.


“Здоров’я – це не те, що можна відкласти на потім навіть під час війни. Особливо, коли це онкологічні захворювання. В Україні діагностика, лікування та всі необхідні препарати включені в Програму медгарантій і безоплатні для пацієнтів з підозрою чи встановленим онкодіагнозом. Цьогоріч в Черкаській області 2209 пацієнтів з раком отримали хіміотерапевтичне,  613 – радіологічне лікування за Програмою медичних гарантій, а також  804 пацієнти з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. За лікування онкологічних захворювань НСЗУ виплатила лікарням області понад 111 млн 871 тис. грн з початку року”, – зазначила Наталія Гусак, Голова НСЗУ.

У відео ГО “Афіна. Жінки проти раку” про свій досвід розповідають онкопацієнти, які лікувалися за Програмою медичних гарантій під час війни та користувалися безоплатними послугами.

“За результатами дослідження, яке проводила ГО “Афіна. Жінки проти раку” ще перед початком війни, 25% онкопацієнтів не користувалися частиною необхідних медичних послуг через брак коштів. Велика частина пацієнтів навіть не знають, що медичні послуги можуть бути безоплатними. Хоча в межах Програми медичних гарантій пацієнти з онкологічними захворюваннями можуть отримати безоплатно різні види медичних послуг — хірургічне втручання, хімієтерапію, обстеження та дослідження, променеву терапію тощо”, – зазначила Вікторія Романюк, засновниця ГО “Афіна. Жінки проти раку”.

Які послуги безоплатні для пацієнта з підозрою  на онкозахворювання або встановленим діагнозом?

1. Діагностика.

В Програмі медичних гарантій передбачено шість досліджень для раннього виявлення раку. Це мамографія, цистоскопія, гістероскопія, бронхоскопія, колоноскопія та гастроскопія. Проходити ці обстеження регулярно рекомендують пацієнтам після 40 (мамографія, колоноскопія) та 50 років (всі інші). Отримати направлення можна у свого сімейного лікаря.

Пацієнт з підозрою на онкологію має право на безоплатну діагностику в амбулаторних і стаціонарних умовах. Це лабораторні аналізи (аналіз крові, спинномозкової рідини тощо) та інструментальні дослідження. Інструментальні дослідження включають МРТ і КТ, зокрема з внутрішньовенним контрастуванням. А також - УЗД, рентген-дослідження, ендоскопічні дослідження, сцинтиграфію тощо.

2. Хіміотерапевтичне та радіологічне лікування

Пацієнт з підтвердженим онкологічним діагнозом має право на безоплатне лікування в амбулаторних або стаціонарних умовах. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження (наприклад, МРТ і КТ). А також ліки, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення.

При радіологічному лікуванні для пацієнта безоплатними є променева терапія,  забезпечення медичними виробами для проведення радіотерапії та витратними матеріалами, супровідну медикаментозну терапію. Якщо у медзакладі є лінійний прискорювач, гамма-ніж або кіберніж, то проведення променевої терапії з цим обладнанням також включено в безоплатну допомогу.

НСЗУ сплачує медзакладу за радіологічне лікування від 51 368 грн до 77 052 грн за пацієнта.

Якщо пацієнту необхідне хірургічне втручання – воно також безоплатне і покривається пакетом “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”. В безоплатну допомогу включена анестезія, всі витратні матеріали та обстеження.

НСЗУ сплачує медзакладу за хіміотерапевтичне лікування 36 807 грн. Та за лікування дітей – 130 848 грн.

3. Лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань

Пацієнти з онкогематологічними захворюваннями мають право на безоплатну діагностику,  лікування та супровід в амбулаторних або стаціонарних умовах.  Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження (включно з МРТ і КТ). А також лікування методом еферентної терапії або із застосуванням аферезу клітин крові, трансфузійна підтримка, інтенсивна терапія, киснева підтримка, знеболення.

НСЗУ сплачує медзакладу за лікування онкогематологічних захворювань 74 429  грн. Та за лікування дітей – 223 882 грн.

4. Ліки

Пацієнти з онкологією забезпечуються ліками за кількома напрямами.

Це дороговартісні ліки, які централізовано закуповує держава. Перелік ліків можна знайти тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/216-2022-%D0%BF#Text.

Перелік наявних ліків медзаклади мають публікувати на своїх сайтах та інформаційних стендах в приміщенні лікарні. За розподіл ліків у регіонах відповідають обласні департаменти охорони здоров’я.  Також перевірити їх наявність у закладі можна за допомогою сервісу Є-ліки.

Також пацієнти у стаціонарі забезпечуються безоплатними ліками з Національного переліку. Перевірити, чи входять призначені препарати до Нацпереліку можна на сайті або у мобільному додатку “Ліки Контроль”. Інформацію про наявність цих ліків  медзаклади також мають періодично оновлювати на своїх сайтах та на стендах у приміщенні лікарні.

Отримати медичну допомогу. зробити  аналізи або обстеженні можна в спеціалізованих лікарнях, або у багатопрофільних клінічних лікарнях, які мають договір із НСЗУ на відповідні пакети.  Адреси закладів можна дізнатися за номером контакт центру НСЗУ 16-77.

Що робити, якщо вимагають кошти за лікування?

Даємо чіткий алгоритм дій при вимаганні коштів за лікування:

  • звернутися до керівника лікарні і написати скаргу на його ім’я про порушення з боку лікаря;
  • написати скаргу до Департаменту охорони здоров’я у вашому місті або регіоні;
  • подати скаргу через форму на сайті НСЗУ http://surl.li/cfabt
  • зателефонувати за безоплатним номером 16-77 і подати скаргу телефоном.

Кожна лікарня отримує гроші від держави за діагностику та лікування. Пацієнт не повинен платити.


Про це інформує прес-служба НСЗУ

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100