Знайомтесь, на фото – харків’янка Оксана Рядінська, пацієнтка обласного гематологічного центру та її лікарка Лариса Ногаєва, лікар-гематолог.

Нещодавно нашій пацієнтці успішно здійснили пересадку клітин від неродинного, але повністю сумісного донора. Донора для трансплантації кісткового мозку знайшли в Іспанії.. Сьогодні ж спілкуємося з медичним персоналом, який забезпечує унікальну можливість проведення трансплантацій у нашому закладі.

352987337_750402633760206_1889715069891468342_n

− Ми обстежили дочку пацієнтки, та вона, на жаль, не підійшла. Тож матеріал хворої було надіслано в Український реєстр донорів кісткового мозку, а згодом до Міжнародного банку донорів кісткового мозку, − розповідає Лариса Ногаєва, лікар-гематолог обласного лікувально-діагностичного гематологічного центру.

- Саме завдяки тому, що в Черкаському клінічному центрі онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги є сучасна лабораторія, усі дослідження проводилися на місці. А це заощаджує час, який потрібен на вчасне лікування.

На базі онкологічного центру було проведено HLA-типування низького ступеня дослідження, на основі нього зробили висновок, що донька не підходить. Але коли родичі підходять по низькій роздільній здатності, тоді на нашій базі можемо робити дослідження високої роздільної здатності HLA-типування. Це робиться для того, щоб мати чітке розуміння, що донори повністю співпадають за всіма показниками.

Лабораторний центр закладу акредитований відповідно до вимог ДСТУ EN ISO 15189:2015 «Медичні лабораторії. Вимоги до якості та компетентності» та виконує дослідження, які закривають потреби діагностики відповідно до клінічних протоколів та лабораторний супровід лікування пацієнтів. Це має велике значення, адже є унікальна можливість робити всі дослідження в одному закладі. що прискорює роботу медиків, лікування пацієнта та заощаджує кошти. Тому ми можемо робити більшу кількість трансплантацій кісткового мозку. Також це дає можливість нам приймати хворих із апластичною анемією з усієї України. А для них теж дуже важливо мати донора, адже пересадка дає повне одужання такого пацієнта. Тобто людина з таким діагнозом може із своїми рідними пройти обстеження й визначити, чи підходять вони як донори, − розповідає пані Лариса.

Нині, завдяки нашому лабораторному обладнанню, ми вже готуємо до родинної трансплантації кісткового мозку двох пацієнтів, яким повністю підійшли клітини рідних. Набуваємо досвіду, розвиваємось, постійно рухаємось вперед.

Про це повідомили в пресслужбі Черкаського клінічного онкологічного центру.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100