Щодня через російські обстріли гинуть десятки людей, а інфраструктура, рухоме та нерухоме майно руйнуються від потрапляння снарядів чи уламків. Загальна сума прямих збитків підприємств, включно з державними, та приватних осіб-підприємців оцінюється в $13 млрд. З них $9 млрд — частка збитків великих та середніх підприємств. Загальні непрямі втрати сягають $33,1 млрд. А необхідна сума для відновлення підприємств — $24,9 млрд.

4667065128a50ac600e77e9e148a9410

Притягнення Російської Федерації до політичної, економічної та правової відповідальності за вчинені злочини — складне завдання, яке постало перед нашою державою. Відшкодування завданої шкоди є чи не найважливішим завданням, яке повинно бути вирішено у найкоротший строк із застосуванням міжнародних та національних механізмів.

Станом на сьогодні питання відшкодування бізнесу збитків, завданих Росією, неврегульоване. Підприємства не мають змоги отримати компенсацію та вимушені самостійно вирішувати проблеми.

Які проблеми з фіксацією збитків та отримання компенсації за завдану шкоду існують та що робити бізнесу, чиє майно зруйноване, — дослідили правозахисники громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в м. Черкаси

Виконавець: Тарас Щербатюк керівник громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Черкаси. Матеріал підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Про - грами «Права людини в дії», яка впроваджується УГСПЛ.

Перед подачею позовів до Російської Федерації та/або вчинення інших дій з метою відшкодування завданої шкоди необхідно здійснити фіксацію завданої шкоди та оцінити збитки, які зазнав суб’єкт підприємницької діяльності.

Втрати бізнесу можливо класифікувати за такими ознаками: знищення чи пошкодження майна; упущена вигода від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності; втрати від неоплачених товарів робіт і послуг, наданих та спожитих на тимчасово окупованих територіях.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 326 затверджено Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, який встановлює процедуру визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, починаючи з 19 лютого 2014 року.

Відповідальними за визначення шкоди та збитків за наведеним напрямом є:

1. Міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади, які є уповноваженими органами управління, - в частині державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, що належать до сфери їх управління;

2. Обласні, Київська міська держадміністрації (на період воєнного стану – військові адміністрації) - в частині підприємств недержавної форми власності, господарських товариств (крім тих, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі), які розміщуються на території відповідних областей та м. Києва.

Дослідження показало проблеми з фіксацією збитків, які зазнали суб’єкти підприємницької діяльності та отримання ними компенсації за завдану шкоду.

Суб’єкти підприємницької діяльності, майно яких було знищено, не мають змоги оперативно провести економічну оцінку завданих збитків через бюрократичні нюанси. Прикладом є історія підприємців з Умані. Наприклад, Вікторія має свій бізнес в Умані. Проте частина будівель, які вона здає в оренду, була знищена 24 лютого 2022 року внаслідок дій Російської Федерації. Станом на сьогоднішній день органи місцевого самоврядування та виконавчої влади не провели оцінку завданої шкоди її бізнесу.

Задля збору доказів завдання шкоди, рекомендується суб’єктам підприємницької діяльності наступне:

1. Визначити перелік втраченого, пошкодженого чи знищеного майна (акт інвентаризації такого майна). Підготувати балансову довідку, що це майно перебувало на балансі підприємства.

2. Перевірити наявність правовстановлюючих документів на майно (технічна документація на майно, технічні паспорти БТІ, паспорти на обладнання, на транспортні засоби тощо).

3. Зафіксувати факт пошкодження або знищення майна та отримати: Акт про пожежу за підписом представників комісії з ДСНС. У акті повинна бути вказана причина пожежі. Витяг з ЄДРДР про порушення карної справи за ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни). У матеріалах справи необхідно щоб були фото та відеоматеріали пошкодженого майна та опис місця події з зазначення причин пошкодження майна.

4. Ініціювати проведення оцінки вартості пошкодження майна та економічних втрат підприємства. Для проведення оцінки необхідно направити заяву про проведення оцінки до органу місцевого самоврядування та Обласної державної (військової) адміністрації або провести незалежну оцінку шляхом залучення експертної організації.

5. Ініціювати проведення вибухотехнічної експертизи для визначення фактичних даних (обставин), що пов’язані з визначенням групової належності та єдиного джерела походження вибухових пристроїв в цілому вигляді або за їх фрагментами (осколками), елементів вибухових пристроїв, обставин вибуху

6. Пересвідчитись, що інформація про факт пошкодження майна внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації. Для цього необхідно звернутися Міністерства інфраструктури з відповідним запитом для отримання інформації.

реклама

Коментарі  

 
0 #6 Олена С. 13.07.2023 15:22
Чернівецьке підприємство Машзавод також не має змоги отримати компенсацію та вимушені самостійно вирішувати проблеми. Але це відбувається не через російські обстріли, а й через дії своїх же((( Завод вимушений зупинити свою діяльність через санкції, які були необґрунтовані. А знімати їх не дуже поспішають. Машзавод втратив мільйонні контракти, а хто компенсує їм ці витрати???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 Анатолій 13.07.2023 13:22
На жаль з причин незрозумілої державницької санкційної політики до українських підприємств, їх участь у програмі відбудови країни заблокована. В Чернівцях 9 місяців блокують санкціями роботу єдиного машинобудівного заводу в Україні, який виготовляє обладнання для переробки, транспортування та зберігання нафти та газу. Скільки б за цей час завод міг би поставити обладнання для зруйнованих війною енергетичних об'єктів, нафто- та газосховищ, яку кількість бюджет недоотримав сплачених податків? Так чому йому не дають працювати, це така зараз державницька політика щодо наповнення бюджету та відновлення України?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 Леонід 13.07.2023 10:20
Девʼятий місяць підприємство не працює через безпідставні санкції. Працівники чернівецького машзаводу без зарплати. Владо! Допоможи!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 Неллі 13.07.2023 10:02
Що робити Чернівецькому машзаводу, який доводять до банкрутства через безпідставні санкції???
Чернівецький ТОВ "Машзавод" вже 9 місяців знаходиться під санкціями. РНБОУ зняло санкції ще в листопаді 2022 року (за відсутністю підстав), а Президент досі указ ще не підписав. І це підприємство свідомо доводять до банкрутства, хоча в складний для Держави час має працювати на повну потужність, щоб підвищувати економіку. Працівники Чернівецького ТОВ "Машзавод" - це унікальні фахівці, які залишилися без коштів на їснування, а це у воєнний час, коли людям і так важко!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 Вадим 13.07.2023 09:48
На сході підприємства руйнують рашисти, а на заході вітчизняна влада. На Буковині вже дев'ятий місяць із-за неправомірно застосованих санкцій не працює Чернівецький машинобудівний завод, найбільший в Україні виробник нафтогазопереро бного обладнання. Держава втрачає податки, працівники заводу поповнюють ряди безробітних. Влада свідомо доводить потужне, необхідне для економіки країни підприємство до банкрутства.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Олексій 13.07.2023 09:43
Тут не тільки росія збитки наносить... А щей самі своїм... Чернівецький машинобудівний завод! Одне з найбільших, і можливо на даний момент єдине функціонуюче (бо практично всі інші зруйновані рашистами), підприємтсво яке своїм обладананням забезпечувало функціонування нафтогазової, хімічної, енергетичної промисловості – свідомо знищується і доводиться до банкрутства через необгрунтовані санкції, які накладені з подачі сумнівних людей ( частина з яких уже за гратами), була створена комісія, яка після ряду перевірок, довела , що порушень немає, або усунуті і рекомендувало зняти санкціїї, проте уже 9-й місяць підприємство не працює… 300+ людей без роботи, державний та місцевий бюджети недоотримали десятки мільйонів податків...ЦЕ злочин проти України і українського народу!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100