реклама

реклама

У Софії Київській 27 липня відбувся Помісний Собор Православної Церкви України. Зокрема, на ньому затвердили постанову Архієрейського Собору ПЦУ про календарне питання та остаточно схвалили перехід на новоюліанський календар з 1 вересня цього року. Загалом, такий Собор відбувається раз на 5 років.

360031036_621983750075811_4675235486106773671_n

Про це на пресконференції повідомив митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан.

– Насамперед перше питання, це календарне. Помісний Собор затвердив перехід на новоюліанський календар і поставив у відповідність церковним канонам святкування більшості свят. Також мова про святкування дат великих святих. Мова і про великі свята, як Покрова Пресвятої Богородиці, – сказав митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан.

Усі неперехідні православні свята, починаючи з вересня, відзначатимуть на 13 днів раніше. У серпні ще святкуватимуть за старим стилем.

– Водночас всім парафія та монастирям дано право залишатися на старому стилі. Але вони повинні зібрати збори, прийняти рішення, що вони залишаються на старому стилі. І жодна громада не буде обмежена в своєму бажанні, – зазначив митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан.

Він також зауважив, на Соборі йшлося про незалежність від будь-яких економічних чи політичних впливів. Мовляв, були закиди, що церква може бути політично заангажована абощо. Та це не так. Бо церква не має інвесторів, які щось би фінансували, очікуючи девіденти.

– Помісний Собор підкреслив це. Церква є незалежною. Також Собор засвідчив відкритість нашої церкви для всіх архієреїв, священнослужителів, вірян московського патріархату, якщо це люди не заангажовані, відкриті патріотичні і не мають зв’язків з русскім міром. Якщо такого шлейфу немає, як ми це бачимо по судах, то такі священники приймаються в лоно ПЦУ. І вони продовжують служити, будучи настоятелями тих самих громад, – наголосив митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан.

Він зауважив, що після широкомасштабного вторгнення росії на Черкащині ряд священиків з лівобережжя приєдналися до ПЦУ. Три з них стали благочинними Драбівського, Чорнобаївського, Золотоніського благочиння.

– Вони проявили себе як хороші організатори, як патріотичні люди, до них є довіра. Один з них став духівником Єпархії, – зауважив Іоан. – Тож у нас немає упередження до священиків, які свідомо переходять, розриваючи звязки з руским міром. Умов ми не ставимо, крім однієї, - це прийняття Томосу.

Також на Соборі було прийняття Статуту (положення) про управління ПЦУ. Він мав певні нюанси, повністю узгоджується з Томосом, але актуалізував життя церкви. Серед пунктів - послання до пасторів та декларація "Про негативне ставлення до гріха содомії (гомосексуалізму)".

Детальніше у відео.


реклама

Коментарі  

 
-4 #2 іСТАС 03.08.2023 19:05
Цитую петров:
як це проти гомосексуалізму ? як жити? :-x :eek: :zzz :P
Фу Гомо...не називайте це так! Кажіть-небінарність! О! Чуєте-звучить...а не стирчить!)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 петров 03.08.2023 16:24
як це проти гомосексуалізму ? як жити? :-x :eek: :zzz :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100