8 серпня у Придніпровському суді Черкас під час засідання щодо справи ексдепутата з від ОПЗЖ Олександра Замирайла, який планував бути так званим гауляйтером Черкащини у випадку окупації області Росією, заслухали свідка, на основі рапорту якого відкрили кримінальне провадження, пише Суспільне.

02f3af2067f7dd02


Свідок — працівник правоохоронного органу. Саме на основі його рапортів відкрили кримінальне провадження стосовно обвинуваченого.

"Виконуючи службове доручення, я проаналізував наданий мені пакет документів та подав рапорт", — розповів свідок у суді.

Дані, додав свідок, збирав не він. З його слів, до цього моменту підстав щодо перевірки діяльності Олександра Замирайла не було. Однак, Замирайло під час депутатства у Черкаській міськраді, потрапляв у поле зору правоохоронних органів. Зокрема, свідок пригадав як на сесії міськради чинний депутат від ОПЗЖ відмовився говорити українською мовою і говорив російською, а секретар міської ради Тренкін був змушений його перекладати.

Крім того, свідок зауважив, що Олександр Замирайло вийшов із ОПЗЖ одним з останніх, заробивши лише допис на сторінці у фейсбуці.

"Однак рішення документувати його протиправну діяльність було прийняте саме після аналізу цього пакету документів із заявами від людей".

Своєю чергою адвокат обвинуваченого Замирайла висловив думку, що він не розуміє, чому на сесії правоохоронці звернули увагу на виступ депутата російською мовою:

"Якщо ми виходимо з таких міркувань, що це є підставою для привернення уваги СБУ, то треба моніторити всіх міністрів, чиновників тощо ", — зазначив адвокат.

Відповідаючи на цю тезу, свідок зазначив, що Замирайло на вимогу дотримуватися закону і публічно виступати українською, виступив у суперечку активістами, що теж привернуло увагу. Утім наголосив, що не це стало приводом для відкриття кримінального провадження.

Адвокат Замирайла зазначив, що сторону захисту цікавить, звідки взялися покази людей, які аналізував свідок та чому в поле зору правоохоронних органів потрапив Сікорський. Він зауважив, що сторона обвинувачення хоче, аби знайшли в документах, хто приймав і допитував Сікорського та що він повідомив.

"Первинні документи викликають сумніви, що вони якось з'явилися, а не підтасовані", — пояснив адвокат Замирайла.

На запитання судді, чи бажає обвинувачений Замирайло дати покази, ексдепутат сказав, що йому треба підготуватися. На що прокурор зауважив:

"Ми розуміємо, що це право обвинуваченого — відмовитися дати покази. Але провадження слухається майже рік, а позиція обвинуваченого незрозуміла. Тому відмова дати їх зараз — це певною мірою неповага до суду".

Суд вирішив дати Замирайлу час, аби підготуватися до надання показів. У засіданні оголосили перерву до 7 вересня 2023 року.

Також суддя попередив, що наступною стадією після допиту будуть судові дебати.

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 Перехожий 10.08.2023 03:07
Місяць на підготовку у СІЗО було б непогано. Хіба не зрозуміло, що замирайло раптово перейшов на російську, щоб показати ворогу свою лояльність.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Мамма миа! 09.08.2023 13:20
Какого гауляйтєра теряем! Очень и очень редкий чум и ход!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100