При наданні допомоги ВПО керівник громади може нарватися на відповідальність згідно закону. Як це можливо ? Виявляється участь в місцевому самоврядуванні не можуть брати ВПО, також на них не поширюється місцеві цільова програми, спрямовані на підтримку членів тергромад. Бо ВПО мешкають не за зареєстрованим місцем проживання. Про таку законодавчу колізію каже Оксана Савицька, юристка БО БФ "Стабілізейшн Суппорт Сервісез".

– Причина – прогалини в статуті громад і місцевих цільових програмах, де визначені поняття «постійне проживання» та «місце реєстрації проживання». Такі результати дослідження, проведеного в межах програми «Єднання заради дії», що впроваджується IREX разом із благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США, – каже пані Оксана. – Тож згодом керівника громади, який допоміг ВПО і це нормально, але його можуть притягти за нецільове використання коштів.

368570183_252575114318654_4580912414978124299_n

Сьогодні в Черкасах експерти програми «Єднання заради дії» презентують масштабне дослідження локальних політик і програм. Воно ілюструє залученість ВПО в життя нових громад і реалізацію їхніх прав.

Загалом юристи проаналізували 193 місцеві нормативно-правові акти 25 громад у 15 областях України: статути територіальних громад, програми та рішення щодо соцзахисту окремих категорій громадян, зокрема ВПО.

Цікаво, що найбільша кількість місцевих програм спрямованих на розвиток тергромад зафіксовані в Уманській і Червоноградській громадах. Кожна з них налічує 9 цільових програм. Програми орієнтовані суто на ВПО зафіксовані, з-поміж іншого, і в Черкаській громаді.

Як зазначає фахівець, Черкаською міською соціальною програмою «Турбота», затвердженою рішенням міськради, заходи якої спрямовані на надання соціальних послуг мешканцям міста, що знаходяться у складних життєвих обставинах, визначено перелік таких осіб, до якого не включено ВПО…

В Уманській громаді, де також діє соціальна програма «Турбота», одноразову матеріальну допомогу з місцевого бюджету можуть отримати і переселенці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВПО на Черкащині

Водночас, і в Уманській, і в Черкаській громадах переселенці залучені до життя громади та взаємодії з владою через ради ВПО. При виконавчому комітеті Уманської міської ради працює Рада з питань внутрішньо переміщених осіб, а в Черкасах – Рада з питань забезпечення прав та гарантій внутрішньо переміщених осіб. В обох громадах діти-переселенці безкоштовно харчуються в школах і садках. Про це повідомляє Лариса Ходаковська, регіональна координаторка програми «Єднання заради дії».

– В Умані п’ять ВПО працюють у міській раді. Крім того, працює програма підтримки внутрішньо переміщеним/евакуйованим особам. Вона передбачає створення умов для денного догляду, трудової та фізичної реабілітації осіб з інвалідністю, формування мультидисциплінарної мобільної бригади для інтеграції ВПО, а також забезпечення переселенців натуральною допомогою. Водночас у Черкасах місцеве швейне підприємство цілеспрямовано наймає на роботу саме переселенців, – каже Лариса Ходаковська

Результати дослідження презентують ще в 14 областях, де його проводили. Узагальнені рекомендації програма «Єднання заради дії» передасть до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, інших органів державної влади та місцевого самоврядування.

Назарій Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100