реклама

реклама

У Черкаській області цьогоріч було виписано 310 тис. 764 електронних рецепти на «Доступні ліки». За цим показником Черкащина займає високу позицію серед інших регіонів України.

369279102_872520294440636_7433110687045272003_n


«Важливо, щоб кожен українець, який потребує ліків за програмою реімбурсації, знав про таку можливість та міг отримати ліки недалеко від дому. З початку 2023 року мешканцями Черкащини погашено 254 505 е-рецептів, тобто 81,90%. Це високий показник по країні», —  зазначає Голова НСЗУ Наталія Гусак.

До Черкас представники НСЗУ завітали, щоб поспілкуватися з владою, проконтролювати роботу програми «Доступні ліки».

Наталія Гусак каже, що цьогоріч вже оплатили близько 3 мільярдів бюджетних коштів за договорами, які уклали з медичними закладами Черкащини.

– Ми не просто фінансуємо лікарні, платимо зарплати, утримуємо будівлі. Ми закуповуємо послуги, щоб черкащани отримували якісні послуги. І мене дуже турбує, щоб ці послуги доходили! Бо коли багато людей повернуться з інвалідністю, важливо, щоб зараз тут медична спільнота чітко розуміла, які зобов’язання взяла на себе, щоб виконувати послуги в повному обсязі.

Наразі за програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна отримати медичні препарати від: серцево-судинних захворювань; діабету 2-го типу; цукрового та нецукрового діабету; бронхіальної астми; епілепсії; розладів психіки та поведінки; хронічного обструктивного захворювання легенів; хвороби Паркінсона; імуносупресивні препарати.

У серпні 2023 року список поповнили: тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові; знеболювальні для паліативних хворих.

Наталія Гусак закцентувала увагу голів громад на тому, що турбота про здоровя - те, що не соромно, це те, за що мають дбати наші люди.

«Попри воєнний стан, програма реімбурсації продовжує розширюватись. У серпні ми додали ще два напрями: тест-смужки для пацієнтів з інсулінозалежним діабетом та знеболювальні для паліативних хворих», — відмітила Голова НСЗУ Наталія Гусак.

79 фармацевтичних підприємств та близько 500 медичних закладів, що задіяні в реалізації цієї програми в області. Як зауважив начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець, важливо, щоб програма працювала, особливо це актуально для соціально-вразливих категорій.

Для того, щоб отримати препарати за програмою реімбурсації «Доступні ліки», потрібно отримати електронний рецепт від лікаря. В залежності від захворювання, рецепти виписують лікарі різного профілю:

●   пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, діабетом 2-го типу, хронічним обструктивним захворюванням легень, а також ті, хто потребують препаратів для знеболення та тест-смужок для визначення рівня глюкози у крові, мають звернутися за рецептом до сімейного лікаря;

●   пацієнтам з нецукровим та цукровим діабетом рецепт виписує ендокринолог, а також сімейний лікар, якщо раніше пацієнт отримав план лікування у ендокринолога;

●  пацієнтам з епілепсією, хворобою Паркінсона, розладами психіки та поведінки рецепт виписує невролог або психіатр. При наявності складеного психіатром або неврологом плану лікування, рецепт може виписати лікар первинки;

●   пацієнтам, яким необхідно приймати імуносупресивні препарати, рецепт виписує трансплант-координатор.

Для отримання електронного рецепта потрібно записатися на прийом до лікаря первинної медичної допомоги (педіатра, терапевта, сімейного лікаря). В залежності від захворювання, лікар випише рецепт або направить до вузького спеціаліста. Далі пацієнт отримує SMS-повідомлення на свій номер з таким текстом: «Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ». Також пацієнт може попросити лікаря надати інформаційну довідку, яка буде містити номер рецепта, код підтвердження та інформацію про лікарський засіб. Інформаційна довідка не є електронним рецептом та має лише інформаційний характер.

Термін дії рецепта 30 днів.

Щоб отримати ліки необхідно звернутися до однієї з аптек, яка бере участь у державній програмі реімбурсації. Всі аптеки, які приєдналися до програми, мають наліпку «Доступні ліки» або «Інсуліни».

В аптеці потрібно повідомити 16-значний номер та код електронного рецепта або предʼявити інформаційну довідку.

Дізнатися, де найближча аптека з необхідними ліками можна: зателефонувавши на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77 у робочі дні з 9:00 до 18:00 (понеділок-четвер) та з 9:00 до 16:45 (у п’ятницю); через чат-бот «Спитай Гриця».

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #3 Зінченко 21.08.2023 19:38
там мабуть якась лотерея, кому виписувати ліки за цією програмою- впевнивсь на власному досвіді....................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #2 Син начальника 21.08.2023 18:04
Безперечно, хотів би й я бути сьогодні десь в шанцях Куп'янського батальйону в жарі, холоді та спеці. Але в мене повний букет: серцево-судинні захворюваня; діабет 2-го типу плюс цукровий та нецукровий діабет; бронхіальна астма; епілепсія; розлад психіки та поведінки; хронічне обструктивне захворювання легенів; хвороба Паркінсона та родильна гарячка. Тільки дякуючи турботам батька та препаратам за програмою реімбурсації «Доступні ліки», які він надсилає мені в шпанельський батальйон я й виживаю в 40°C спеку, з моря не вилазячи. Нажаль родильна гарячка не входить в перелік хвороб програми реімбурсації «Доступні ліки», тому й ліків від неї не маю. Страшенно страждаю. А так, тільки все це, вкупі з ліками та холоднючим лавандовим рафом й рятує мені життя.
Слава ОВА!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 правда 21.08.2023 17:35
ви сходіть в обласну лікарню.....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100