На погляд Держслужби якості освіти, якість навчання дуже важлива. Пріоритетом цьогоріч, звісно, є безпека з вектором на відновлення очного навчання. Та якість і результати навчання не менш важливі. Тому служба розпочала дослідження в школах, повідомляє начальниця управління Державної служби якості освіти у Черкаській області Оксана Компанієць.

376357852_1482572005912931_3222999128682792922_n

– Суть дослідження в тому, що провели навчання учнів 6 і 8 класів з двох основних предметів – математики й української мови. Виявили основні тенденції і з'ясували підтверджені результати успішності учнів. У цьому дослідженні, якщо говорити про Черкащину, взяли участь 13 шкіл з різних районів, вибірка була репрезентативна, тож можемо говорити про загальні тенденції . Якщо говорити про висновки та результати, то це відправна точка, перше дослідження таке, тож про динаміку поки не можемо говорити. Але все ж ми з'ясували, наприклад, теми, які даються найбільш складно. З'ясували, які завдання є, що даються досить просто і які даються складно, – зазначає очільниця управління Держслужби якості освіти.

За словами Оксани Компанієць, більшість учнів виконали завдання на середньому рівні. Зокрема учні 6 класів на 60+ виконали на середньому і 20 на достатньому, а от учні 8 класу – десь 50 середній і 30 достатній рівень, тобто учні 8 класу показали кращий результат, отже, всі зовнішні чинники таки більше вплинули на учнів молодших.

– Для учнів 6 класів були складними завдання з геометрії, фонетики. Тобто учні не набули компетенції в розумінні текстів. Якщо говорити про 8-класиків, то найскладнішими були завдання рівняння, а з мови - морфологія і синтаксис. Краще учні справлялися з завданнями, де треба знання, вивчений матеріал, а де треба було міркування, осмислення завдань, там було складніше, – пояснює Оксана Компанієць.

Таке дослідження дозволило побачити, що є різні чинники, які впливають на результативність. Все ж краще результати показали учні з міста, також розрив з предмету математики більший між сільськими і міськими учнями.

Було з'ясовано, що діти, які виконують вдома домашнє завдання, показують кращі результати. За словами очільниці управління Держслужби якості освіти, впливає на результативність мотивація і підтримка вчителя.

– Цей моніторинг є надзвичайно важливим. Бо це допоможе провести регуляторні заходи. Якщо ж говоримо, чим моніторинг може бути цікавий для шкіл, то цим ми продіагностували школи, а результати є на сайті Школи онлайн. Це практичний кейс, який може допомогти освітянам спланувати роботу, – каже Оксана Компанієць.

15 вересня також серед шкіл області розпочнеться дослідження щодо соціально-психологічних навичок учнів, тобто 10- і 15-річних.

реклама

Коментарі  

 
+3 #1 5-те колесо 13.09.2023 19:16
Скільки можна плодити контролюючих органів. Треба займатися освітою, а не контролювати. Є управління освіти і цього достатньо. Оте, що повідомила біляосвітня чиновниця, усім освітянам відомо і без неї.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100