реклама

реклама

Україна, земля та заробіток - це слова, які завжди були важливими складовими для багатьох громадян. У 2023 році вони стають ще актуальнішими завдяки новим законодавчим змінам та можливостям, які надаються сільським господарствам та фермерам. Як нашим громадянам ефективно використовувати землю та отримувати на ній прибуток – про це говоримо з компанією «Доброзем».

IMG_1395



– Dobrozem — український стартап. Компанія — перший маркетплейс землі сільськогосподарського призначення в Україні. Коли він запрацював та скільки вже було укладено угод за його допомогою?

– Ще за рік до відкриття ринку землі ми почали роботу над проєктом. Спершу аналізували ринок, взаємодіяли з пайовиками, покупцями, орендарями, вивчали законодавство, шукали агентів і розробляли сайт. Коли почалося повномасштабне вторгнення, ми вимушено припинили на деякий час роботу. Не працювали сім місяців. Але потім відновили діяльність і з часу відновлення провели більше 500 угод, а всього на рахунку вже тисяча угод. Зараз бачимо значну динаміку приросту кількості угод, ніж у довоєнні часи. Постійно удосконалюємося, набралися досвіду, змінили свої підходи…

Будь-яку сільськогосподарську землю в Україні, крім державної, можна вільно продавати й купувати з 1 липня 2021 року. Але часто в людини виникають питання і фінансового характеру, й інші. З чого починати продавцю чи покупцю?

– Насамперед треба знати, чого ви хочете. Якщо ви продавець, то слід хоч трішки знати щось про процедуру продажу ділянки. Почитайте, що таке переважне право, якщо земля в оренді тощо. Подивіться, які ціни на ринку, від чого залежить ціна. Адже ви хочете швидкого і вигідного продажу. Інколи пайовики вважають, що покупець приїде й одразу розрахується. Але це не так, хіба що то буде шахрай.

Якщо ви покупець, то маєте чітко знати, яка користь буде від інвестиції в землю сільськогосподарського призначення. Можливо, хочете зайнятися аграрною діяльністю, а може, хочете зробити капіталовкладення і отримувати потім щорічну орендну плату. До того ж тут теж потрібне розуміння, як швидко ви зможете купити ділянки з непоганою щорічною дохідністю. При проведенні угоди є додаткові витрати на нотаріуса, можливі податки пайовика, які можуть виникнути.

Саме тому наша компанія і надає відповідні консультації, які дозволяють продавцям та покупцям бути експертами в ринку землі. Та за необхідності ми можемо взяти всі ці питання на себе.

– Чи активно зараз продається земля у час повномасштабного вторгнення?

– Так, доволі активно. Сьогодні складні часи. На жаль, люди зіштовхуються з багатьма неприємними ситуаціями (потрібні кошти на операцію, хочуть переїхати чи купити житло). Але ми не вважаємо, що ринок вже запрацював на повну силу. І все ще попереду…

– Наскільки в Черкаській області земля дорожче, ніж в інших регіонах? І взагалі, як визначають ціну землі? Які фактори можуть впливати на ціну? Зі скількома агентами співпрацюєте з Черкащини?

– Черкащина має чималий попит, на рівні з Вінницькою та Хмельницькими областями. Середня ціна ділянок складає 1700 - 2500$ за гектар. Звісно, це залежить від орендної плати.

– Що впливає на ціну?

– Регіональність (більший попит на ділянки, які знаходяться далеко від бойових дій, саме такою є Черкащина). Розмір щорічної орендної плати (вона має бути не менша ніж 6% від бажаної вартості власника). Якість ґрунту та кліматичні умови, бо це на пряму впливає на врожайність та розмір орендної плати у майбутньому (у випадку з Черкаською областю – це гарна якість ґрунту та непогані кліматичні умови регіону).

У Черкаській області «Доброзем» також представлений невеликою мережею агентів, які займаються пошуком охочих продати та можуть консультувати пайовиків. Наша агентська мережа поступово розширюється та буде на Черкащині розширюватись.

– Як довго може тривати оформлення угоди?

– На це впливає декілька факторів:

Якщо ділянка не в оренді. Ця угода буде максимально швидкою, бо тут достатньо домовитись з покупцем і призначити дату угоди з нотаріусом.

Якщо ділянка в оренді. Згідно з законом, першочергове право на викуп має орендар. Саме тому пайовик повинен звернутися до нотаріуса з документами та зареєструвати номер на продаж (якщо є покупець). Нотаріус відправляє офіційного листа з сумою та пропозицією від продавця орендарю. Після цього орендар має 1 місяць, щоб дати відповідь на листа. Якщо орендар відмовляє або не відповідає, то пайовик має право продати ділянку своєму покупцеві (згідно з сумою, яка була не менша, ніж та, яку вказав нотаріус у листі орендареві).

Отже, ця процедура може зайняти 1-2 місяці.

Якщо орендар готовий передати переважне право на покупку або відмовитись від нього без реєстрації наміру про продаж через нотаріуса. Це можливо, якщо ваш орендар контактний та не претендує на покупку ділянки. Для таких орендарів ми гарантуємо, що ділянка залишиться в обробітку, а майбутній покупець продовжить оренду.

Ми маємо чимале коло орендарів-партнерів по всій Україні, які передають переважне право згідно з нашими домовленостями або завжди намагаємося домовитись з ними. Тоді процес може зайняти 1-2 тижні.

– Якщо людина не має землі чи не купує її, все-таки вона теж може співпрацювати з «Доброземом»?

– Звісно. Активним людям можемо запропонувати нашу агентську програму, яка дозволяє мати додатковий заробіток у вільний час. Основна мета нашого агента - надати нам контакт або порекомендувати нас охочому продати землю. Після продажу агенти отримують відсоток від кожної угоди.

Для початку співпраці достатньо залишити заявку на нашому сайті - dobrozem.com.ua або зателефонувати на гарячу лінію.

– Які прогнози дають фахівці на 2024 рік? Адже на нас очікує другий етап впровадження земельної реформи — на ринок будуть допущені юридичні особи, плюс буде збільшено максимальний розмір землі для купівлі — до 10 тис. га.

– Ми чекаємо та впевнені, що це все ж таки відбудеться, незважаючи на важкі часи у державі. Це потрібне рішення, тоді буде більша конкуренція, підвищиться ціна на землю для пайовиків і, звісно, держава отримуватиме податки.

Наші прогнози: однозначне підвищення ціни на землю шляхом збільшення конкуренції, а також підвищення цін з боку пайовиків; орендарі матимуть змогу купувати ділянки на юридичних осіб, а не на «дружніх» фізичних осіб, що трохи спрощує процес покупки; вважаємо, що орендарі не будуть масово скуповувати все підряд, а лише те, що принципове для них.

А для роботи ринку і збільшення кількості угод і потрібні фахівці, потрібні сервіси, де було б зручно покупцям і продавцям знайти одне одного.

Звертайтесь на гарячу лінію, щоб отримати безкоштовну консультацію та оцінку вашого паю від “Доброзем”:

Vodafone +380990008651

Kyivstar +380670095160

Lifecell +380937598650

*реклама

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Сергій 03.04.2024 12:38
Це чудові новини. Взагалі, в Україні, навіть під час війни відкривати та розвивати свій бізнес доволі легко. Все, що потрібно для цього - це мати вдосталь грошей та бажання.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100