Відомий Липівський заказник, який охоплює 4500 га водної поверхні, просто потерпає від нашестя злодіїв не тільки з сітками, а й з неводами. На території цього заповідника ловити рибу не можна взагалі, адже тут, в знаменитій так званій «чорній ямі», глибиною близько 15 м. та в 9-ти «проймах», зимує маточне поголів’я риби – товстолоби до 30 кг вагою, короп, щука, лящ, судак. Тут риба скупчується і весною звідси йде на нерест. Це й вабить нечистих на совість та руку «рибаків».

ruba1 Нещодавно з метою відстеження та припинення незаконного вилову риби на території ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Липівський», територія якого знаходиться на Кременчуцькому водосховищі р. Дніпро від черкаської захисної дамби у верх по течії річки Дніпро вздовж фарватеру до с. Кедина Гора Золотоніського району, працівниками лінійного відділу в річковому порту Черкаси УМВС України в Черкаській області проведено оперативно-профілактичний рейд. В ході цього рейду опівночі на території «Липівського» заказника неподалік від с. Кедина Гора, Золотоніського району, Черкаської області, були затримані два рибальські баркаси, що належить одному з риболовецьких підприємств Черкащини. Вони, без належного дозволу, в забороненому місці за допомогою рибальських сіток, займались незаконним рибним добувним промислом. Виловивши рибу, вони спричинили значну шкоду державним інтересам.

За даними фактами було порушено кримінальні справи за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 249 КК України, незаконне заняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом. Санкція вказаної статті передбачає штраф до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого. Вказана стаття КК передбачає спеціальну конфіскацію - обов'язкове вилучення знарядь і засобів незаконного промислу та всього добутого. У даному разі йдеться, зокрема, про риболовні сітки, човни, інші плавучі засоби, за допомогою яких вчинюється або полегшується вилов риби чи добування інших водних організмів.

ruba2 А 28 листопада цього року близько третьої години ночі, під час проведення оперативно–профілактичного рейду на території Липівського заказнику було виявлено три риболовецькі човни, які знаходились в центральній частині водоймища та встановлювали де є найбільше скупчення риби. При перевірці першого човна було встановлено, що в ньому знаходяться місцеві жителі, які вчинили злісну непокору законним вимогам працівників міліції. Вони без будь-яких пояснень різко збільшили швидкість свого човна і на швидкості намагалися викинути працівника міліції, який знаходився у них в човні, в воду. На вимоги зупинитись та припинити опір зловмисники не реагували. Тільки після пострілів з вогнепальної зброї, АКС-74У, які були здійсненні для подання сигналу тривоги та виклику допомоги, автоматичною стрільбою вгору, браконьєри припинили опір та зменшили швидкість човна і були затримані. При перевірці двох інших рибацьких човнах знаходилось п’ять рибалок, в одному з баркасів було виявлено невід, яким вони збирались здійснити незаконний вилов риби. Ніхто з рибалок не мав при собі ніяких документів, які б засвідчували їхні особи, а також документів на право заняття рибним добувним промислом та на право керування маломірними моторними судами. Наразі двоє зловмисників затримані за злісну непокору працівникам міліції і судом засуджені до 15 діб адміністративного арешту. Та цікавим тут є те, що всі три човни належать тому ж самому підприємству, що і в попередньому випадку. Працівники міліції почали з’ясовувати причину такої зухвалої поведінки браконьєрів, які нічого і нікого не боячись, вільно творили свої чорні справи і зрозуміли в чому ж тут річ – виявляється, назва фірми, яка вже неодноразово нищила маточне поголів’я риби в заказнику - це складова частина двох імен: перша частина – ім’я директора фірми, друга - доволі впливового співробітника рибної інспекції. Власне тому і творили браконьєри в заповіднику що хотіли, адже та державна структура, яка повинна охороняти живі ресурси водоймища, насправді давала змогу браконьєрам безкарно виловлювати рибу в заказнику.

У вилучених телефонах зловмисників, були знайдені цікаві номери телефонів певних посадових осіб, функціональні обов’язки яких також передбачають захист навколишнього середовища та нещадну боротьбу з браконьєрством. Як повідомив начальник УМВС України в Черкаській області Валерій Дерновий, наразі проводиться ретельна перевірка діяльності цієї фірми та її покровителів, цю справу буде доведено до кінця, а робота по захисту природних ресурсів від браконьєрства ні в якому разі припинена не буде. « В нас достатньо сил та фаховості, щоб обрубати щупальці рибній мафії в регіоні», - підсумував свій коментар Головний міліціонер області.

До речі, захисників рибних багатств Липівського заказника було нагороджено. Так, за професійні вмілі дії під час затримання правопорушників, правомірне використання табельної вогнепальної зброї, сумлінне ставлення до виконання службових обов’язків, ініціативу й наполегливість в розкритті злочину було нагороджено відзнакою МВС України «За відзнаку в службі» другого ступеня старшого лейтенанта міліції Сергія Толстолицького; нагороджено відзнакою начальника УМВС України в Черкаській області майора міліції Олега Пшону, які працюють оперуповноваженими карного розшуку лінійного пункту на пристані «Канів» ЛВ в річковому порту м. Черкаси УМВС та за активне сприяння працівникам міліції у виконанні їх професійного обов’язку нагороджено відзнакою МВС України «За сприяння органам внутрішніх справ України» Геннадія Литвиненка, члена громадського формування по охороні громадського порядку Золотоніського району.

Джерело: відділ зв’язків з громадськістю УМВС України в Черкаській області

реклама

Коментарі  

 
+2 #2 Білочка 02.12.2010 19:56
Сітки,човни та інше спорядження повертається власникові через знайомих та друзів.Показові покарання-це вже не нове.На жаль,дійсно незабаром будемо харчуватись імпортом.З ГМО.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 Ромикс 02.12.2010 12:43
Поросенка нужно кормить полгода, ухаживать за ним...а тут закинул сетку и получите грамадяны по 50 грн за килограм сома 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100