реклама

реклама

У Черкасах відкрили меморіальну дошку видатному черкасцю. Її встановили на фасаді Черкаського музичного фахового коледжу. Колись це була школа №1, де Василь Борисович Страшевич здобував освіту. Василь Борисович пішов у засвіти 16 грудня 2020 року.

1_2182

На відкриття завітали рідні і близькі видатного спортсмена і краєзнавця, представники громадськості, краєзнавці, архітектори, міський голова Анатолій Бондаренко, який сприяв встановленню цієї дошки.

«Наше завдання – навчити нашу молодь любити Україну, знати рідний край і поважати нашу історію і культуру, як її любив Василь Борисович Страшевич», - зазначив під час заходу Анатолій Бондаренко.
Біографія Василя Страшевича розвінчує всі міфи про те, що начебто «спортсменам нема коли читати книги, а науковцям – займатися спортом». Василь Борисович здобув освіту фізкультурника та журналіста. Він вмів знаходити інформацію, черпав її у спогадах містян та архівних документах, повертаючи рідному місту його напівзабуту історію. 25 книжок та численні архітектурно-краєзнавчі розвідки, близько 30 публікацій у наукових збірниках та майже 800 – в Енциклопедії сучасної України, величезна кількість публікацій у міських та обласних газетах. Серед найвідоміших робіт – нарис «Старі Черкаси», книги «Митницький край», «Черкаси за межами століть» та «Застигла в камені музика старовинного міста».

Василь Страшевич як спортсмен виступав за збірні команди області, Києва та спорттовариств Черкащини з баскетболу, водного поло, гандболу, плавання, лижного спорту тощо на змаганнях високого рівня. Посідав призові місця, мав звання кандидата в майстри спорту з морського багатоборства.

4_1029

Значну частину свого життя присвятив розвитку фізичної культури та спорту області. Василь Борисович був ініціатором будівництва багатьох спортивних об'єктів у Черкасах, започаткував нові види міських змагань, зокрема із дзюдо, футболу, шахів, плавання, морського багатоборства. Розумів важливість і приділяв увагу популяризації серед черкасців занять з олімпійських та масових видів спорту.

За життя Василь Борисович отримав чимало відзнак. Міський голова Анатолій Бондаренко у листопаді 2017 року вручив Василю Страшевичу пам’ятний знак Черкаської міської ради «За заслуги перед містом Черкаси» І ступеня. Його фото розміщене в портретній «Галереї слави» у Черкаській міськраді. Тепер память про видатного черкасця буде увіковічена також у меморіальній дошці.

Пресслужба Черкаської міськради

реклама

Коментарі  

 
-5 #2 Спортсмен-важкоатлет 28.10.2023 15:09
Я, як другий видатний черкасець, повинен прямо повідомити, що Так! І це не тільки мій улюблений письменник-спортсмен, а й після Чехова, взірець в поезії та тяганні заліза в бодібілдингу. Теж в вільний робочий час в свій робочий стіл попісиваю, можливо й збірка незабаром вийде. Слідкуйте за писменницькими новинами в спорті.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 Пшонка 28.10.2023 14:13
Толя Залізяка, безумовно, читав Страшевича, улюблений письменник...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100