– Саме в день, коли вся Україна прокинулася від жахливих новин, о 09:00 ранку ми зібралися в «Халабуді», щоб остаточно і назавжди переформатуватися з освітнього простору на волонтерські рейки. Команда мала великий досвід волонтерської роботи, тому панувала самоорганізація. Приєдналися інші волонтери, небайдужі маріупольці, разом ми розгорнули там волонтерський штаб. Частина команди вільного простору 25 лютого виїхала до міста Запоріжжя, серед них і я. У жовтні 2022 року команда переїхала в місто Черкаси, – каже Людмила Чичера, координаторка «Халабуди».

IMG_20231027_060551

У 2016 році, на базі центру громадських ініціатив «Східна брама», у місті Маріуполі був створений перший вільний простір «Халабуда». Людмила – дружина Дмитра Чичери, засновника волонтерського хабу, який на сьогодні вважається зниклим безвісти. Разом з командою небайдужих маріупольців вона продовжує справу, колись розпочату чоловіком, у Черкасах.

Журналіст «Прочерку» поспілкувався з Людмилою Чичерою. Вона розповіла про ті часи, коли «Халабуда» стала на шлях волонтерства:

– Це тривало до повномасштабного вторгнення. Дмитро був натхненний після навчання в Українській Миротворчій Школі. Він знав про існування таких просторів по всій Україні. Ми вирішили створити місце, яке слугувало б не тільки осередком надання різних послуг з неформальної освіти, а й волонтерським центром, майданчиком громадських активістів, для побудови діалогу між мешканцями та владою міста, – сказала Людмила Чичера.

IMG_20231027_060907

За словами волонтерки, їм вдалося стати відомими за межами Донецької області, вийти на всеукраїнський рівень. У них існувала IT-академія, школа фотографії, очолена Дмитром Чичерою, проводили курси з іноземних мов, живопису. Вільний простір відвідували також переселенці, які з 2014 року були змушені залишити свої домівки. Та потім прийшла повномасштабна війна.

– З міркувань безпеки дітей і стареньких батьків вивезли у Запоріжжя. Сподівалися повернутися до решти команди, щоб можна було надавати допомогу. Здавалося, що без нас, дівчат, нічого не обійдеться. Залишалися там наші хлопці, у тому числі мій чоловік, засновник «Халабуди». Узяв на себе функцію координатора і очільника цього найбільшого волонтерського штабу в Маріуполі, – поділилася Людмила.

Частина команди перебувала в місті до 16 березня 2022 року. Коли йшли вуличні бої, стало зрозуміло, що місто, скоріш за все в оточенні. Активісти прийняли рішення вибиратися звідти будь-якими методами. Чоловік Людмили до останнього залишався в Маріуполі, 17 вересня з ним остаточно зник зв'язок.

– Діма відмовився виїжджати, тому що був впевнений: може допомогти ще комусь в місті, – підсумувала Людмила Чичера.

У жовтні 2022 року команда переїхала в місто Черкаси, відновила діяльність «Халабуди». Оскільки в своєму складі вони мали спеціалістів-техніків, була облаштована майстерня з ремонту дронів, зараз залучають додаткових майстрів. Усі роботи виконуються на безкоштовній основі. Запчастини для дронів закуповують завдяки донатам. Якщо є можливість, допомагають військовим і з іншими потребами.

– Не забуваємо про свій основний напрям – освітню діяльність, неформальну освіту. Безкоштовно надаємо приміщення для проведення заходів як місцевим громадським організаціям, так і громадським організаціям переселенців, – наголосила волонтерка.

У Черкасах їх працює восьмеро. Окрім того, що вони колеги, волонтери ще й близькі люди. «Халабуда» була заснована силами трьох родин.

IMG_20231027_060808

Людмила Чичера показала журналісту «Прочерку», де відбувається ремонт дронів для захисників. Детальніше про це розповів волонтер Олександр Маслов:

– Займаюся комунікацією з хлопцями, відправленням та отриманням дронів, ремонтую їх разом з колегою Олегом Євглевським. З 1 вересня до кінця жовтня вдалося відремонтувати близько 75 дронів, ще близько 15 в процесі ремонту. Відправляємо їх на абсолютно всі напрямки: від Херсонського до Харківського, уздовж лінії фронту.

Олександр Маслов назвав ключові труднощі, з якими йому доводиться стикатися під час волонтерства.

По-перше – відсутність запчастин. Не вистачає коштів, щоб зробити закупівлю «про запас». По-друге – донатів ледве вистачає на закупівлю частин для поточного ремонту. За підрахунками, організації потрібно 150 000 грн, крім поточних донатів, щоб замовити «в запас» необхідну кількість запчастин, відповідно – ремонтувати дрони максимально швидко. А також досвід:

– Хоча я маю певний досвід у ремонті техніки, з дронами все дуже специфічно в ремонті.

Його діяльність в «Халабуді» почалася з викладання комп'ютерних курсів, згодом довелося «прокачати навички» для ремонту дронів.

– Під час війни, шлях від мирного життя з кавою зранку і прогулянками ввечері до обстрілів, жертв і окупації – дуже легкий. Єдиний спосіб зберегти те, що є, повернути втрачене, врятувати майбутнє – працювати на перемогу. Якщо не можеш брати зброю в руки – допомагай військовим, займайся волонтерством. Якщо не маєш змоги займатись волонтерством – як мінімум донать. Згуртованість треба множити, – наголосив Олександр Маслов.

IMG_20231027_060841

Окрім локації з дронами, «Халабуда» має кілька символічних куточків. Їм вдалося зберегти деякі речі – згадки про життя в мирному Маріуполі: ключі від приміщення, яке тепер знищене, фото, на яких команда в повному складі. Усе, пов'язане з рідним містом, колекціонують.

Волонтери збирають кошти на запчастини, необхідні для ремонту дронів ЗСУ:

https://send.monobank.ua/jar/7JpNrh9pyn?fbclid=PAAaYukqe2kMwpOTHr9M19TVcgR91iQH1H6jqqBPQHZ19DBu_l6NPgVm0ePOY

«Халабуда» в соцмережах:

https://instagram.com/halabuda_vp?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://www.facebook.com/halabudavp

«Прочерк» продовжує серію публікацій, де ми розповімо про громадські організації, волонтерські рухи та активістів, які у цей нелегкий час продовжують допомагати армії, переселенцям та започатковують ініціативи на благо країни

Юлія Капуш

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100