реклама

реклама

Саме зараз сезон, коли люди найчастіше рятують диких перелітних птахів, що збилися з курсу чи втомилися і не долетіли до теплих країн. Зазвичай люди приносять їх до зоокутків та зоопарків, але там кажуть – цього робити не варто, адже таким чином можна нашкодити птахам. Як зрозуміти, кого треба рятувати, а кому втручання людини лише нашкодить – пише 5 канал.

Гагара чорношия рибалить на озері черкаського зоопарку. В Україні вона північна туристка. Її вид лише пролітає тут під час міграції. Але цій не пощастило, вона в тумані переплутала плесо з асфальтом і невдало приземлилась. Її знайшли люди і вирішили допомогти, адже птах не ставав на лапи. За кілька днів відгодівлі тушкованкою – відвезли до зоопарку.

"Нашої допомоги він не потребував, оскільки це нормально для цього виду птахів, оскільки вони не ходять по суходолу, а лише плавають та пірнають, і літають відповідно, тому ми випустили на нашу водойму, яка зарибнена, тому птах себе гарно почуває і відлітати не збирається поки що", – каже завідувачка відділу птахів Оксана Коваль.

За рік до зоопарку люди приносять близько сотні тварин, частину з них через травми врятувати не вдається, решту тут вигодовують та приєднують до експозиції.

278101

Але майже половині з принесених дикунів допомога не потрібна. Завідувачка Відділу птахів зоопарку каже: деяких повернути назад у природу вже не можливо.

"Оглянути птаха для цього потрібно зафіксувати дзьоб, щоб птах не травмував людину, якщо птах не має ніяких пошкоджень, якщо крила не травмовані, кінцівки, то просто залишити у спокої", – пояснює пані Оксана.

У зоопарку розповідають: з бажанням врятувати до них несуть найчастіше стрижів, лелек, сов, їжаків, зайців та навіть ловлять у лісі маленьких козуль.

"Часто телефонують, що піймали оленя, воно лежало, мами не було і вони спасли тварину і дзвонять заберіть вигодуйте, ну олені – це козулі європейські, не було жодного разу, щоб справді оленя принесли, ну його і важко піймати, воно не буде лежати, чекати коли хтось прийде візьме і занесе в зоопарк черкаський", – розповідає завідувачка відділу "Ссавці" Черкаського зоопарку Лідія Осадча.

Боровичка три роки тому принесли грибники, думали, що мама його загубила. Але насправді це вони забрали тваринку зі звичного середовища. В зоопарку він прижився і тепер єдиний самець у родині козуль. За рік таких випадків трапляється до п'яти.

Але всім місця у зоопарку не вистачає. Їм доводиться шукати інші заклади. Нині розмірковують, куди переселити родину зайців.

"Зайці у нас з Кіровоградської області, там зайченят справді спасли, там горіло поле, їх забрали, вигодували і їх привезли. Дві вже експозиції із зайцем сірим – це наша фауна України, розмножуються дуже добре, тому вже розділили на 2 вольєри, зараз їх у нас уже 16, починали з 4-х", – каже Лідія Осадча.

У зоопарку просять людей, перш ніж забрати дикого птаха чи звіра з природи, оглянути тіло на травми. І забирати лише тих, хто має ушкодження чи загрозу життю. Радять одразу звернутися до ветеринара чи зоопарку, де розкажуть, як правильно лікувати та доглядати.

"Найчастіше це люди їхали і побачили збиту тварину, не всі випадки бувають, що ми зможемо допомогти, бо той, хто їхав і збив – покинув тварину, а той, хто має якесь співчуття – він підібрав, привіз, то це ми, звичайно, розуміє такі випадки, а такі що просто привезли і стресонули, а якщо тварина не новонароджена, а доросла, то це для неї вже такий стрес, як зайці – якщо піймати вже більшого – в нього ж розірветься серце", – наголошує завідувачка відділу "Ссавці".

Найчастіше люди приносять до зоопарку – пташенят-злетків, водоплавнів, зокрема лебедів, спійманих взимку біля озер. Також – шокованих перелітних птахів під час міграції та одиноких козенят, знайдених у лісі.


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100