реклама

реклама

З початку цього року в Черкаській області зареєстровано шість випадків отруєння дикорослими грибами із десятьма потерпілими, серед яких четверо дітей. Про це  повідомила завідувачка відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Світлана Нікітюк. Як правильно і які саме варто вживати гриби, щоб не нашкодити собі і своїм рідним, пише Суспільне.

401494153_309161358594115_5887945957954365985_n

Світлана Нікітюк детально розповіла про зафіксовані випадки отруєння дикорослими грибами. Постраждав 10-річний хлопець, який під час прогулянки лісом із мамою біля села Нечаївка Черкаського району з’їв два невідомих сирих гриба. Дитину у стані середньої тяжкості шпиталізували до Черкаської обласної дитячої лікарні.

Також отруїлася грибами подружня пара з села Велика Севастьянівка Уманського району. Після вживання смажених грибів рядовок чоловік із дружиною потрапили на лікарняне ліжко в тяжкому стані.

Нещодавно в області зафіксовано ще два випадки отруєння дикорослими грибами неповнолітніх дітей.

«Обидві дитини проживають у місті Черкаси. Я вважаю, у цих випадках батьки досить легковажно поставились до відвідування лісу з дітьми і до вживання грибних страв», – зауважила фахівчиня Черкаського обласного ЦКПХ.

Як розповіла Світлана Нікітюк, за характером дії на організм отруйні гриби поділяються на три групи – нейровегетотропні, гастроентеротропні та гепатонефротропні.

Гриби гастроентеротропної дії викликають такі симптоми, як нудоту, блювоту, важкість у шлунку, загальну слабкість. Отруєння від цієї групи грибів протікають не дуже важко і зазвичай завершуються одужанням, якщо лікування розпочато своєчасно.

Тяжкі наслідки отруєння спричиняють гриби гепатонефротропної дії. Такі отруєння викликає зокрема бліда поганка.

«У 95% випадків отруєння дикорослими грибами бувають спричинені саме блідою поганкою. Наслідки такого отруєння для організму людини дуже тяжкі. Це токсична дія на печінку, нирки, мозок. І летальність у цих випадках дуже висока», – зазначила завідувачка відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань.

Симптоми отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і через кілька діб.

Основні ознаки отруєння грибами:

• нудота;

• блювота;

• різкий біль у животі;

• діарея;

• запаморочення;

• підвищення температури тіла;

• зниження пульсу;

• задуха;

• судоми;

• відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

• марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів слід негайно звернутися до свого сімейного лікаря або до служб екстреної медичної допомоги.

«Фахівчиня Черкаського обласного ЦКПХ Світлана Нікітюк радить черкащанам відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно:

«Я б не рекомендувала взагалі займатися так званим «тихим полюванням», тому що люди наражаються при цьому на небезпеку, ризикують власним життям і життям своїх рідних. Краще їсти штучно вирощені гриби, адже вони підлягають контролю і безпечні стовідсотково».

Більше дивіться у сюжеті.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-6 #3 Алекс 15.11.2023 14:41
Фотосесія фахівчинь???що за звір-фахівчиня?????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #2 Алекс 15.11.2023 14:38
Фахівчиня??що за звір??
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #1 Фотосесія фахівчинь 14.11.2023 13:11
*в якості реклами квіткового кошика.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100