Рівень Дніпра в районі Черкас станом на листопад впав до найнижчого рівня за останні 26 років. А от температура води за всі роки спостережень — найтепліша.

8766cc2b0cb42db7

Як це вплине на рибу та живі ресурси, розповів іхтіолог Олександр Жежеря, пише Суспільне.

Попри пізню осінь вздовж берега Дніпра прогулюються люди. Без купальників, але з вудками та фотоапаратами. Місцева жителька Варвара Сірик влаштувала фотосесію.

"Біля води завжди якась особлива атмосфера. Хотілося створити щось цікаве, оригінальне", — розповіла пані Варвара.

Пан Валентин прийшов ловити судака:

"Якщо зараз ще трошки більше похолодає, то судак зайде на зимувальні ями і буде там вже зимувати".

Головний доглядач Долини троянд Євген Дзюба щороку спостерігає за періодом, коли вода відступає. Розповів, що це час масового паломництва людей на пляж.

"З металошукачами ходять, шукають. У цьому році якось менше. Але було і відпочивальників менше. Дуже багато приходить людей, гуляють. Скоро в нас тут місцева "памʼятка" з’явиться – опора моста відкриється і отам буде паломництво".

348ab8313858ac0d

У Кременчуцькому водосховищі рівень води залежить від роботи ГЕС. Спостереження за річками області — один із розділів роботи обласного гідрометеоцентру, розповіла метеорологиня Діана Мовсесян:

"По Кременчуцькому водосховищу в нас є п'ять гідропостів, на яких кожного дня проводять спостереження. Це гідропост Канів, Сокирне, Черкаси, Топилівка та Адамівка".

З її слів, рівень води вимірюють щодня вранці і ввечері.

32a2d785119213b6

"Якщо порівнювати з минулим роком, то цей рівень майже на метр нижче і загалом за останні 26 років спостережень саме на цей час, на цю пору року – це найнижчий рівень, який спостерігався".

Хоч позначка і рекордна для початку листопада, але не критична, розповів іхтіолог черкаського рибоохоронного патруля Олександр Жежеря.

"За нашими спостереженнями найнижчий рівень води в Кременчуцькому водосховищі був у 1996 році у лютому. Становив 77 м 12 см. Це на 1.60 менше, ніж зараз рівень".

41867adacacbc185

Рибоохоронний патруль веде свої спостереження із 1990 року. Таке рекордне зниження води у цей період не вплине на водний біоресурс, розповів начальник відділу іхтіології Олександр Жежеря.

"Зниження води відбувається поступово. Тому на даний час загрози для існування водних біоресурсів немає. Риба поступово відходить до зимувальних ям, де спокійно перезимує".

Риба повертається до тих місць, де історично проходило Дніпро, ще до створення водосховища, вважає черкащанин Валентин.

b5525ac742fb2f01

"Сам Дніпро був дуже маленьким. На тій стороні села були люди, корови пасли. Коли з’явилося сховище, то уже ситуація зовсім друга".

Фото Суспільне

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100