реклама

реклама

У Черкаському районі в Сагунівці відкрили сучасної доїльної зали у СТОВ «Ломовате», яке входить до складу міжнародної Групи компаній з  материнським офісом у Франції. До Групи Lidea в Україні входять чотири компанії: ТОВ "Лідеа Україна", СТОВ "Ломовате", ТОВ "МАЯК-ХУДЯКИ" та ТОВ "ЧЕРЛИС".  Lidea в Україні має завод із виробництва насіння також розташований у Черкаські області, молочну ферму, власні комерційний та маркетинговий відділи. Як міжнародний постачальник насіння агрокультур, компанія виробляє насіння: кукурудзи, соняшника, пшениці, сої, ріпаку, сорго, кормових та покривних культур.

Інвестиції у молочну ферму на Черкащині були в стратегічних планах розвитку компанії. Як розповідає виконавчий директор СТОВ «Ломовате» Едуард Козін, тепер їх підприємство зможе збільшити на 40% виробництво молока.

10C099C4-E7E8-46A7-B67B-7EE586884345

Загалом, підприємство має давню історію, корінням уходить в 1997 рік. Спершу був інший бренд, пізніше об’єдналися з французькою фірмою і утворився бренд Lidea. Але команда і потужності лишилися ті ж. І сьогодні компанія навіть експортує продукцію в Європу, бо займається не лише тваринництвом, а й рослинництвом (вирощування соняшнику, кукурудзи, сої, а з наступного року і ріпаку).

Сьогодні близько 200 тисяч євро було інвестовано в молочно-товарну ферму, бо декілька років тому негодою було пошкоджено будівлі комплексу і залито водою обладнання. І це стало поштовхом до оновлення. А за рахунок модернізації і зросли об’єми виробництва.

FD3F80F2-85A6-4A5C-824A-12316D9B7B89

– Тепер можемо доїти 20 корів одночасно і зменшили час доїння на 2,5 години. Худоба стала більше відпочивати, їсти, і стала більше давати молока. Це німецьке обладнання. Також мова про безпеку праці, адже нова лінія безпечніша для робітників. А апарати через молокопровідність можуть аналізувати стан здоров’я тварини. Раніше стан здоров’я корови переносився у систему вручну, – каже керуючий молочно-товарної ферми Антон Герасименко.

Едуард Козін зауважує, що завдяки новому доїльному залу вдасться додатково збільшити поголів’я.

В обговорення про нові інвестиції йде мова і про зберігання молока. Сьогодні підприємство зберігає 16 тон літрів молока за добу, то через певний період часу зможуть зберігати 24-25 тон на добу.

410967755_2397045497350309_8137546353490216142_n

Всього на підприємстві близько тисячі поголів’я ВРХ, з них майже половина доїться. І середній показник досягає 38 літрів на добу. Паралельно підприємство займається селекцією, продає нетелі породи бурштин. Так, черкаські нетелі вже на утриманні в Вінницькій, Київській, Хмельницькій, Кіровоградській областях.

Підприємство, на жаль, не було внесене до категорії критичних і тому торік воно стикнулося з питанням живлення. Але завдяки дизельним генераторам вдалося безперебійно живити свердловини, з яких качають воду для потреб підприємства. А французькі колеги прислали ще генератор, який здатен забезпечити всю ферму. Тож тепер ферма повністю автономна.

Сьогодні СТОВ «Ломовате» це надійний постачальник молока, це робочі місця, це економічна стійкість і завданням надалі є тримати рівень.

– Відкриваючи доїльну залу я дякую всій команді за роботу, за підтримку. До минулого тижня працював доїльний зал, який, звісно, не йде в порівняння з новим. І це робота всієї команди. А робити ж треба було паралельно з доглядом за худобою, адже це безперервний процес 365 днів на тиждень, – каже виконавчий директор СТОВ «Ломовате» Едуард Козін.

Керівниця Черкаської РВА Валерія Бандурко, присутня на відкритті, зауважила, що підприємство не лише розвивається, а й є соціально відповідальним.

– Відчувається, що тут акцент на людині, на колективу. До слова, перед відкриттям об’єкту ми разом з керівництвом підприємства передали автівки для військових. Можу побажати лиш розвитку підприємства, – зауважує Валерія Бандурко.

Заступник голови Черкаської ОВА Олександр Турченяк зауважив, що відкриття об’єкту показує, що іноземні інвестори підтримують українську економіку, допомагаючи створювати робочі місця. Важливо і те, що підприємство соціально важливе.

До слова, про важливість соціальної відповідальності підприємства аже голова Сагунівської громади Ірина Бодяненко.

– Це в нас бюджетоутворююче підприємство. І за багато років роботи вони жодного разу не відмовили, коли я щось просила. Так, взимку підприємство допомагає чистити дороги, під час урагану, що був декілька років тому, підприємство допомагало розчищати місця повалених дерев. А коли ми робимо продукцію на ЗСУ, вони дають молоко, - каже Ірина Бодяненко. – Але головне – ферма дає робочі місця, дає продукцію і допомагає розвивати громаду.


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100