реклама

реклама

Попри всі побоювання, що православні віряни не сприймуть церковної календарної реформи, сотні парафіян від учора йшли й йдуть досі по хрещенську воду, адже відтепер саме цього дня, 6 січня, а не на два тижні пізніше, як було передніше, відзначатиметься це одне з найголовніших християнських свят: Хрещення Господнє або Богоявлення.

У двох великих храмах Сміли — Покровському соборі й новозбудованому храмі на честь святої мучениці Євгенії, що зводиться у центрі міста за сприяння народного депутата України, старшого офіцера ЗСУ Сергія Рудика — від ранку було велелюдно.

416010238_1522573861877300_6436366049045832745_n

У Покровському храмі Божественну літургію і чин Великого освячення води очолив найстаріший священик Черкащини і Сміли протоієрей Петро Дмитрук. Вітаючи смілян із сьогоднішньою подією, він вкотре наголосив, що освячення води, набуття нею цілющих та інших благодатних властивостей залежить не від календарної дати, а від церковного Таїнства, яке звершується над нею під час богослужіння. Тому не слід слухати тих, хто вважає, що із переходом на нову календарну дату ми буцімто відступаємо від церковних канонів. Навпаки: вся українська історія свідчить про те, що наш народ споконвіку відзначав свято Водохреща саме 6 січня, а не 19, як було запроваджено, коли всім почали керувати з московії.

— Звичка святкувати за старим стилем, звісно, ще дається взнаки, бо вона має певну інерційну силу, — каже чинний настоятель Покровського храму протоієрей Микола Середич. — Але ми впевнені, що люди звикнуться і не реагуватимуть на різноманітні забобони й заклики, що лунають з боку тих, хто залишився під впливом УПЦ московського патріархату. До речі, сміляни можуть у будь-який день прийти і звернутися до нас, ми дамо їм освяченої хрещенської води.

У храмі святої мучениці Євгенії Божественну літургію і уставний чин Великого освячення води звершив його настоятель, благочинний Смілянського округу Черкаської єпархії ПЦУ, військовий капелан протоієрей Богдан Степчук.

Усі богослужіння тут правляться вже у новому храмі, який поступово готується до урочистого освячення. У храмі є тепла підлога, а богослужіння супроводжує чудовий спів церковного хору. Завтра, 7 січня, хористи виступатимуть у Покровському соборі на першому Фестивалі коляди.

Олександр Слєпцовський

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-5 #1 Е-е-е! Тарапісь не нада! 07.01.2024 10:37
Тепер попереду ще такі свята як, - Старого Миколая, Старий Новий Рік, Старе Рожество, Стара Водохреща та решта інших Старих. І всі вони, відбуваються тільки завдяки сприянню Старшого старого депутата - Рижика, який зрозумів, - на гречці та платочках, більше в нові депутати не втрапиш. Під патріота треба косити! Ризиковано? Так! Але треба додавати напругу. Юзери не шаряться в електризації.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100