З 2023 року неприбуткова громадська організація «Табір Максимум» в партнерстві з Черкаською ОДА, Мінсоцполітики, Міноборони розпочали пілотні програми на рівні Черкаської області, щоб допомагати військовослужбовцям, ветеранам та їхнім родинам. На базі реабілітаційних, рекреаційних закладів вони відпочивають, відновлюються, спілкуються з психологами, соціальними працівниками, спеціалістами з сімейного консультування.

Навчання мультидисциплінарних команд було проведено в трьох містах Черкаської області: Черкасах, Умані, Золотоноші.

IMG_20240111_095956

Про це повідомив під час брифінгу генеральний директор ГО «Табір Максимум» Віталій Собко.

– Під час програми відбувається діагностика з точки зору соціальних потреб військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх родин. Що потрібно їхнім дітям? Які медичні послуги їм потрібні? Які юридичні аспекти варто врегулювати? Усе, згідно з пунктами, запропонованими нам від Мінсоцполітики. Моє завдання, як представника громадської організації, яка не є в державній структурі – контролювати якість виконання обов'язків фахівців соціальної роботи. Після проекту ми будемо моніторити, чи пропрацював фахівець на місці план із забезпеченням потреб конкретної родини, – сказав спікер.

За словами Віталія Собка, фахівці шукають рішення, щоб повернути військовослужбовців додому максимально коректно й правильно, в середовище, де вони відразу відчують підтримку.

– У першій половині 2024 ми запланували шість програм, на кожну програму приймаємо 10-12 родин. Будемо працювати на рівні ОТГ, щоб ідентифікувати територіальні громади, які бажають взяти участь і які вмотивовані, – додав генеральний директор громадської організації.

Директор департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА Руслан Чикало розповів, що на сьогодні це вперше, коли захисники можуть пройти адаптацію разом зі своєю родиною. Раніше були визначені заклади, де з ними працювали психологи, і військові отримували допомогу індивідуально:

– Коли хлопці перебувають у відпустці, демобілізовуються, отримують поранення – вони зовсім інші, ніж тоді, коли йшли в армію. У сім'ях починаються проблеми: у вихованні дітей, спілкуванні чоловіка з дружиною. З родинами, які проходять адаптацію, повинні продовжувати працювати на місцях. Тому в нашу обласну програму підтримки військовослужбовців, розраховану тільки на захисників, ми додали пункт щодо соціально-психологічної адаптації ветеранів та членів їхніх родин.

Спікери наголосили, що реабілітаційні центри функціонуватимуть в опорних містах. На рівні маленьких ОТГ їх створювати недоцільно. Організатори проекту переконані, для ветеранів краще пройти реабілітацію в своїй області, ніж їхати на тривалий час в інший куток країни, де все «забито».

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100