реклама

реклама

Чи впливає молодь на сучасне суспільство та його розвиток? Що буде, якщо молодь не робитиме свого активного внеску у прийняття рішень на рівні громади? Якою буде Золотоноша, якщо вже зараз не почати залучати підлітків до формування молодіжних політик? Дівчата і хлопці, які створили команду “Idea Charging” і подали свій проєкт на інноваційну програму UPSHIFT, мають відповіді на ці питання.

Як пів десятка підлітків вирішили шукати нові можливості, щоб підтримати одне одного та іншу молодь у громаді, сьогодні нам детальніше розкажуть про це Юліанна Блажієвська, Валерія Корженевська, Єлизавета Нижник, Антон Пушкар та Лілія Титаренко.

3_Команда Idea Charging

- Розкажіть, будь ласка, яка соціальна проблема об’єднала вас у межах програми UPSHIFT? Чому ви хочете вирішувати саме її?

Антон Пушкар: “Ця проблема полягає у тому, що ми спостерігаємо низьку залученість молоді до волонтерства та молодіжної активності у нашій громаді. На мою думку, молодь недостатньо активна”.

- У вас велика потужна команда, але, скажіть, будь ласка, хто ще підтримує вас у втіленні ваших ідей? Може, є якісь партнери?

Лілія Титаренко: “Ми маємо добрі зв’язки із благодійним фондом “Ротарі клуб”. Також у нас є такі партнери, як громадська організація «Крим SOS». Тож, якщо нам потрібна буде юристка, чи психологиня, чи бухгалтерка, ми завжди можемо покладатися на партнерську допомогу”.

- Скажіть, будь ласка, на якому етапі зараз ваш проєкт? Що ви вже встигли реалізувати та ще плануєте робити?

Лілія Титаренко: “Ми почали з того, що зібрали команду, обговорили проблему та написали заявку на участь. Після інтерв’ю ми взяли участь у навчальному заході Bootcamp та написали за його результатами проект. Наразі ми вже плануємо проводити перші навчальні заходи на тему волонтерствадля учнів початкової школи.. Також наша команда працює над створенням  Громадської школи молодіжної активності та політики, волонтерства. Вважаємо необхідним залучити вчителів до цього процесу, щоб ініціативні дорослі пройшли навчання з громадської активності й далі створювали нові можливості для молоді. Насамкінець заплановано Форум громадських ініціатив, де буде представлена як Молодіжна рада, так і Молодіжний центр, де буде співпраця та комунікація із органами місцевого самоврядування”.

- Скажіть будь ласка, хто будуть ті люди, чиє життя зміниться на краще завдяки  вашому проєкту? Як вони зміняться після того, як візьмуть участь у заходах, пройдуть навчання?

Єлизавета Нижник: “Ми будемо працювати з молоддю віком від 14 до 18 років. Як вони зміняться? Сподіваюся, вони зрозуміють, що у Золотоноші є багато можливостей! Існує стереотип, що молодь має їхати з маленького міста, бо тут  немає можливостей для особистого розвитку. Але вони є! Просто про них мало знають. І це те, що ми хочемо донести нашій молоді. Очікуємо, що ця молодь збереться у ком'юніті і буде далі підтримувати одне одного та робити гарні справи.”.

- На даному етапі, що було найскладніше для кожного з вас, як для учасників учасниць програми UPSHIFT? Що було непросто? Що викликало труднощі?

Юліанна Блажієвська: “Раніше я  думала, що вмію працювати у команді. и нормально комунікували, але виникали особисті міні-конфлікти і непорозуміння. Але ми подолали ці складніші, тому все круто”.

Єлизавета Нижник: “Складно було зібратися всім разом, бо ми достатньо зайняті люди, у всіх якісь плани. Втім, дякуючи онлайн інструментам нам вдається багато що робити”.

- Якби ви могли одним словом описати ваші враження та відчуття від участі в програмі UPSHIFT, що це було б за слово і чому саме воно?

Антон Пушкар: “На мою думкою це слово “Невизначеність”. Є багато позитивних сторін у цій програмі, але те, що ми не знали, як все буде, що ми будемо робити, мене нервувало. Зате я багато чому навчився, наприклад, шукати корені проблеми, планувати”.

Юліанна Блажієвська: “Я не можу визначитися між двома словами, або “Глобальність”, або “Багатокомпонентність”. Коли ми сіли розбиратися з нашою проблемою, то розуміли, що треба підвищити активність молоді. Але не знали, як це зробити? Тут багато нюансів, і ця проблема стосується, не тільки нашого міста”.

Валерія Корженевська: “Думаю, це слово “Навички”, тому що для мене участь у програмі означає постійне навчання. Чесно, я ніколи раніше не бралася за написання бюджету, бо мені складно працювати з коштами, з цифрами. Це прям страшно! Але трохи я спробувала тут, може трохи буде у наступному проєкті, і скоро взагалі я буду майстринею!”.

Єлизавета Нижник: “Я навіть не знаю, яке слово обрати. Просто в голові фраза «Так, зі мною стався апшифт». Він стався з нами усіма!”.

Лілія Титаренко: “Хаотичність”, ось моє слово. Бо треба все встигнути, все зібрати у голові, зробити якісний продукт!”

- Після завершення участі в програмі чи плануєте ви продовжувати свій проєкт?

Валерія Корженевська: “Це наша велика стратегія - планування, що у нас далі буде певна діяльність. Адже ця проблема виникає у кожній області, в кожному селі. Ми думаємо, щоб далі поширювати інформацію своїми силами, підтримувати тих випускників і випускниць, яких навчили у нашому проєкті. Тобто, підтримувати менторським супроводом і робити наступні проєкти. І, звісно, нам треба зробити оцінку своїх результатів, що у нас вдалося, а що не вдалося, і над чим нам варто попрацювати.

- Насамкінець, поділіться, як ви відчуваєте - як змінилися ви завдяки  участі у програмі UPSHIFT? Які нові знання, вміння, навички вже отримали?!

Антон Пушкар: “Я отримав навичку розписування проблеми, це дуже допомогло мені в особистих справах. Також ми навчилися краще комунікувати в команді, розподіляти між собою завдання. Ці навички допоможуть в майбутньому, так само як і вміння писати проєкти, працювати у команді”.

Лілія Титаренко: “Гадаю, що я навчилася трошки інакше сприймати людей, можливо, більше уважно їх слухати, краще аналізувати і приймати спільні ідеї”.

ДОВІДКА: Програма UPSHIFT у Черкаській області реалізується ГО "СКЦ «Задзеркалля»" за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Уряду Японії.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100