“Вау! Бум! Неймовірно!”, – цими словами описують свої відчуття від участі в інноваційній програмі UPSHIFT студентки Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Хлопці та дівчата об’єдналися у команду “Together We Can” та вирішили підвищувати рівень лідерства серед своїх однолітків.

Давайте ближче познайомимося з командою та розпитаємо їх, чому вони вирішили подати заявку на участь у програмі UPSHIFT та чим конкретно займаються. Про це нам розповідали Людмила Мельник, Денис Бригадир, Вікторія  Плахотнюк та Катерина Плахотнюк.

- Розкажіть, будь ласка, як ви познайомилися між собою, що вас об’єднує?

Катерина Плахотнюк: “Ми всі познайомилися, бо навчаємося разом у педагогічному університеті, на різних курсах на факультеті соціальної та психологічної освіти. Наш Ілля Хомов - голова Студентської Ради, Людмила Мельник - заступниця голови Студентської Ради, і всі ми входимо до складу цього консультативно-дорадчого органу, дружимо і спілкуємося.

- Яка соціальна проблема об'єднала вас у рамках програми UPSHIFT,  і чому ви хочете вирішувати саме її?

Катерина Плахотнюк: “Нас турбує проблема низького рівня лідерства серед студентської молоді. Спочатку була епідемія короновірусу, потім війна, блекаути, це все дуже повпливало на людей загалом і на молодь зокрема. Юнаки та дівчата стають менш впевнені в собі, бояться виступати перед публікою. А нам потрібні, і зараз, і після закінчення війни, сильні лідери та лідерки, щоб відбудовувати нашу країну”.

Людмила Мельник: “Молодь стала пасивною, звикла спілкуватися онлайн, без активної взаємодії, тож хочеться відновити цей коннект одне з одним. Бо живі емоції не замінить ніяка соцмережа. Тому ми хочемо, щоб молодь більше спілкувалася вживу, мала шанс реалізовувати свої проєкти,. Нам потрібні лідери і лідерки, які будуть вести вперед і матимуть сильну команду, яка буде їх підтримувати”.

- Хто підтримує вас у втіленні ваших ідей у життя? Катерина Плахотнюк: “В першу чергу нашим партнером і підтримкою є декан нашого факультету, яка, відразу сказала, що вірить у насТакож університет нам надає аудиторію, в якій ми зможемо це все проводити, постачає певними канцелярськими товарами”.

Людмила Мельник: “Яя Молодіжна рада нашого міста,  і також є нашим партнером. Плюс нашими партнерами також є Молодіжний центр “Старт”. Тут облаштована спеціальна аудиторія, щоб проводити різні заходи. Інші наші партнери - це молодіжне об’єднання ГАРТ, що об’єднує надзвичайно соціально активних хлопців та дівчат.  Також аідтримують нас і наші викладачі”.

- На якому етапі втілення проєкту ви зараз знаходитесь і які наступні етапи бачите перед собою? Тобто, що ви вже зробили і  що робите заразКатерина Плахотнюк: “Ми взяли участь у Bootcamp та розробилиза його результатами проєктну ідею. Зараз ми вжепродумуємо, як правильно все закупити і організувати, бо вже з 1-го лютого стартує наша Школа лідерства”.

Людмила Мельник: “Ми на етапі, коли потрібно сконцентрувати зусилля і розподілити обов’язки, хто буде що закуповувати, хто з ким домовлятися, хто публікувати оголошення та аналізувати анкети учасників і учасниць школи”.

- Хто будуть ці люди, чиє життя зміниться на краще внаслідок вашого проекту? Чого ви хочете досягти для цих людей?

Катерина Плахотнюк: “Це будуть студенти, які навчаються в коледжах і вищих навчальних заходах, віком 15-25 років. Вони отримають в першу чергу емоції, бо не так просто так вийти зі своєї зони комфорту, піти на якийсь захід”.

Людмила Мельник: “У нас буде чотири тренінги. Деякі з них будуть розраховані на розвиток лідерських якостей. Окремо буде сесія роботи з психологом для батьків студентів. Адже причина того, чому сучасна молодь трішки не впевнена в собі, можливо, лежить у дитинстві. Хтось міг переживати булінг у школі, або приниження у родині, або відчував заборону висловлювати свої думки. Тому, внаслідок участі у наших заходах - а буде ще й екскурсія та квест, - молодь стане більш впевненою у собі, соціально активною. Вони будуть розвивати навички ефективного лідерства, комунікації, здорової конкуренції і командної роботи. Коли студент чи студентка впевнені у собі, вони можуть спокійно відповідати на парах, самі проводити заходи, брати участь в різних проєктах. Тобто, коли в людини буде,, певний стрижень всередині, вона зможе це все проявляти і надихати інших”.

- Що було найскладніше в участі у програмі UPSHIFT? Що вдавалося не так легко, може, як ви того очікували?

Катерина Плахотнюк: “Коли ми їхали на Bootcamp, то знали, що хочемо займатися вирішенням проблеми низького рівня лідерства серед молоді. Але як її правильно сформулювати? Ми приблизно вже знали, що хочемо робити, але на буткемпі почалися палкі дискусії з приводу того, як має звучати наша проблема, як ми це все будемо оформлювати. Але ми сіли, наша менторка Ріта дуже нам допомогла, і ми всі разом визначили наш вектор роботи”.

Людмила Мельник: “Найпершим гострим моментом була дискусія з приводу віку наших учасників та учасниць. Весь буткемп здумали, який вік конкретно вибрати. Потім також було питання з приводу самого виклику, дійсно, як він має звучати.Катерина Плахотнюк: =, коли ми приїхали додому, перші тижні начебто все було круто, під емоціями. Ми вірили, що все вийде. Потім, коли ми почали заповнювати план активностей і кошторис – це був просто жах. Я ніколи не працювала з такими великими цифрами, ніколи не подавала таких проектів. Особливо здорово, коли подаєш проєкт і отримуєш фідбек, що ти отримаєш фінансування. Це взагалі дуже круто!”

Людмила Мельник: “Найбільш стресовим було заповнення таблиці з Кошторисом. Тому що потрібно було придумати, що, де і для чого придбати, яка його кількість, де знайти дешевше, де купити футболки, шопери, продукти для кава-брейку. Я раніше їздила на різні тренінги, я це все бачила, але не знала, скільки що має коштувати. Але ми справилися і дуже круто, що у нас така команда, з якою ми все узгодили і все зробили. Скільки разів просто опускались руки, але у нас все вийшло! Головне, це віра в себе в свою команду, та ідею, а все інше, вторинне. Якщо людина горить ідеєю, то все можна подолати!”.

- Якби ви могли одним словом описувати свої відчуття і враження від участі у програмі UPSHIFT - що це було б з слово та чому?

Катерина Плахотнюк: “Це слово “Вау!”. Бо ми пройшли такий нелегкий шлях, дійшли до цього етапу, скільки поклали сил, стільки було суперечок, але ми так і залишилися однією командою, і далі дружимо. Тобто, нам нічого не стало на заваді, ми йдемо далі, впевнено крокуємо”.

Людмила Мельник: “Моє слово “Бум!”. для того, щоб був оцей “бум”, потрібно пропрацювати багато, дійсно. Пройти крізь сльози, палкі дискусії, сварки та конфлікти, але досягти спільної цілі, знайти компроміс. Тому я на етапі “Бум!”, і я маю надію, що він відбудеться, і тоді наше місто дізнається про те, що наша молодь активна і намагається зробити Умань кращою. І не тільки місто, а взагалі всю країну.

Вікторія Плахотнюк: “Я б напевно змогла описати це словом “Неймовірно!”. Мова про мої неймовірні відчуття насамперед. І про той пройдений шлях, який ми здолали, в якому було дуже багато різних ситуацій, іноді зовсім неочікуваних. А надалі це будуть також неймовірні очікування від нашого проекту, від людей, які будуть в ньому брати участь

- Після завершення проекту через кілька місяців - яким ви бачите його продовження, якщо плануєте його?

Людмила Мельник: “Ми віримо в те, що знайдемо благодійників, і наш проєкт буде діяти на постійній основі. Ми хочемо, щоб не тільки люди, які пройдуть у нас навчання, але й інша молодь Умані також приходила на наші заходи. І щоб у нас було ще більше впевнених у собі активних молодих людей!”.

Катерина Плахотнюк: “Звичайно, ми хотіли б масштабуватися, охопити надалі, на перспективу, скажімо так, Черкаську область, а потім, можливо, і всю Україну. Скооперуватись з іншими учасниками та учасницями програми UPSHIFT. Щоб хтось до нас приїхав, щось провів, а ми поїхали до когось проводити там школу. Більше ми спираємось не скільки на кошти, а скільки на якість, бо і світ, і Україна в руках молоді. Ми хочемо, щоб країна була якнайшвидше відбудована, щоб багато нашої молоді не виїжджало за кордон, щоб вони краще життя шукали в Україні, і створювали ці можливості самі, робили краще життя тут”.

ДОВІДКА: Програма UPSHIFT у Черкаській області реалізується ГО "СКЦ «Задзеркалля»" за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Уряду Японії.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100