Черкаському археологічному музеєві офіційно учора виповнилося 8 років. Його було створено 1 березня 2016 року згідно розпорядження міського голови Анатолія Бондаренка і відповідно до рішення депутатів міськради від 2015 року. А ще раніше, 1 березня 2000 року було створено археологічний музей Черкаського національного університету, продовженням якого став створенний 8 років тому наш музей. Нагадуванням про цей етап розвитку музею служить досить обширна експозиція Кабінету археології ЧНУ.

За 8 років невеликим колективом музею було пророблено величезний об'єм наукової, культмасової, експозиційної, фондової, пам'яткоохоронної і методичної роботи. Кожен рік велися розкопки 1-2 експедицій, котрі поповнили наші фонди тисячами нових експонатів різних епох. Науковці музею взяли участь у 66 конференціях та інших наукових форумах в Україні і закордоном, опублікували понад 100 наукових праць (статей і книг). Вже 7-ий рік працює поки що невелика експозиція музею та низка позамузейних виставок, через які пройшли понад 124 тисячі фізичних відвідувачів. Розпочата робота над створенням нової, значно обширнішої і різноманітнішої експозиції, котра вже б давно функціонувала, якби не повномасштабне вторгнення. За ці роки проведено понад сотню музейних і міських свят, майстер-класів та інших публічних акцій (лекцій, презентацій і т.п.). Проведено сотні екскурсій по експозиції, по Черкасах та області. Понад сотню інтерв'ю місцевим та центральним друкованим та електронним ЗМІ, присвячених роботі музею та археології краю, дали наукові співробітники нашого музею. Цій же тематиці були присвячені понад півтисячі багатоілюстрованих дописів на Фейсбук- та Інстаграм-сторінках музею, які переглянули та лайкнули близько мільйона віртуальних відвідувачів. Сотні студентів-істориків пройшли польову, камеральну та музейну практику під керівництвом наших працівників. Фондовиками музею визначено, описано, задокументовано і внесено до Державного Музейного Фонду України понад 15 тисяч експонатів, своєї черги на полицях очікують ще десятки тисяч інших. Науковцями музею відкрито і картографовано десятки і десятки нових, невідомих раніше науці поселень, стоянок та інших пам'яток археології.

430112512_916232577174499_3676729198549827624_n

До дня народження музею ми підготували подарунок нашим відвідувачам - новий експонат у експозиції музею. Це щойно відреставрований скляний келих 2-ї половини 17 століття, знайдений під час минулорічних розкопок у Верхньому місті Черкас, на місці спаленого за кілька десятків років до того нового литовського замку 1549-1637 рр.

Нині автор розкопок, Дмитро Павлович Куштан, завершує опрацювання матеріалів з минулорічних розкопок в Черкасах, тож незабаром для експонування буде готово ще чимало унікальних матеріалів з ранньої історії нашого міста (15-19 ст.).

Про це інформують в музеї. Фото надане музеєм

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100