реклама

реклама

Доступна медицина навіть для жителів найвіддаленіших сіл та містечок Черкащини. Вже півтора року на базі Черкаської обласної лікарні функціонує мобільна бригада медиків, яка надає пацієнтам безоплатну консультативну, діагностичну та первинну медичну допомогу. Жителі можуть отримати консультації та огляд акушер-гінеколога, терапевта, кардіолога, зробити УЗД, електрокардіограму, експрес-тестування та інші дослідження.

Все це стало можливим за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, Благодійної організації «100% життя», що опікується людьми, які живуть з ВІЛ.

Детальніше про роботу мобільної бригади, перелік послуг, які надаються, розповідають спеціалісти Черкаської обласної лікарні.

photo_2024-03-05_15-17-14 (2)

Так, починаючи з листопада 2022 року мобільна бригада, оснащена спеціальним автомобілем, медобладнанням, медичними і немедичними засобами, щомісяця здійснює десять-дванадцять виїздів у населені пункти Черкащини.

Координаторка мобільних бригад по Черкаській області, в.о. заступника медичного директора з акушерсько-гінекологічної допомоги Черкаської обласної лікарні Наталія Лакуста наголошує, що першочергово мобільна бригада була створена для підтримки репродуктивного здоров’я та надання медичної допомоги особам, які постраждали внаслідок гендерного насильства.

photo_2024-03-05_15-17-15 (2)

- Одне із важливих завдань, яке виконує мобільна бригада – це виявлення та протидія домашньому насильству. Для цього наш заклад підписав меморандум з фондом ООН в галузі народонаселення, соціальними службами, Управлінням охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації, правоохоронними органами, аби надати крім медичної допомоги також соціальну та юридичну підтримку,- розповіла Наталія Лакуста.

Нині перелік спеціалістів та послуг розширюють, щоб допомогти ще більшій кількості пацієнтів та підтримати загальний стан здоров’я, адже вузькопрофільних спеціалістів у районах не вистачає.

- Зараз у складі бригади працює п’ять змін. До кожної входить акушер-гінеколог, лікар-терапевт і медсестра. Крім того два рази на місяць виїжджають кардіологи. Ми обслуговуємо всі райони області, намагаємося охопити віддалені громади: Жашківську, Монастирищенську, Маньківську та інші. За цей час виявили дуже багато онкозахворювань шийки матки, кишківника, запущені хвороби легень, серцево-судинної системи, пухлини органів черевної порожнини,- зазначила Наталія Лакуста.

Можливості бригади дуже великі, зазначає медикиня. Виїжджають лікарі з великим стажем роботи, завідуючі відділеннями, тобто висококваліфіковані спеціалісти. Автомобіль оснащений гінекологічним кріслом, генератором, кольпоскопом, портативним УЗД-апаратом, ЕКГ-апаратом, експрес-тестами на виявлення рівня цукру в крові, вірусного гепатиту В, вірусного гепатиту С, ВІЛ-інфекції та сифілісу, гінекологічними наборами, рукавичками, засобами особистої гігієни.

Також медики здійснюють фізикальне обстеження, у яке входить вимірювання артеріального тиску, аускультація серця та легень, дослідження шлунково-кишкового тракту, опорно-рухового апарату.

За цей час мобільна бригада здійснила більше 200 виїздів.

Так, завідувачка відділення радіаційного захисту населення, лікар-терапевт Лариса Дудник, яка працює в складі бригади, зазначає, що спеціалісти їх відділення у 2023 році виїжджали 72 рази.

photo_2024-03-05_15-17-13

- Три лікаря нашого відділення виїжджають у складі цих бригад. Ми проводимо огляд пацієнта, необхідні дослідження та експрес-тестування, надаємо консультації. Деяким пацієнтам надаємо невідкладну допомогу, бо бувають різні ситуації,- прокоментувала Лариса Дудник. - Є пацієнти з високим артеріальним тиском, гострим порушенням серцевого ритму з абдомінальним больовим синдромом. Були випадки, коли діагностували гостре порушення мозкового кровообігу, тож ми відразу викликали швидку та спрямовували цього пацієнта в районну лікарню. Також в моїй практичній діяльності був випадок, коли виявлено складне порушення серцевого ритму з пульсом 26, таку пацієнтку ми направили до нас у лікарню на постановку штучного водія ритму.

Обов’язкове питання, яке ставлять лікарі пацієнтам: «Чи не постраждали ви від гендерного насильства?» Якщо ж виявлено ознаки гендерного насильства, то лікарі скеровують пацієнтів до фахівців соціально-психологічної допомоги Громадської організації «Інноваційні соціальні рішення» від фонду ООН в галузі народонаселення.

Працюють мобільні бригади згідно попередньо сформованого графіку, який раз на місяць розробляє координаторка мобільних бригад по Черкаській області Наталія Лакуста. Аби бригади були максимально ефективно задіяні, Наталія Михайлівна співпрацює з Центрами медико-санітарної допомоги, фельдшерсько-акушерськими пунктами районів та громад Черкащини.

photo_2024-03-05_15-17-13 (3)

- Частіше всього бригада виїздить на ФАПи, амбулаторії, де потребують консультативної допомоги. Якщо минулого місяця ми були в одному районі, то наступного обираємо інший, їдемо туди, де жителі роками не могли потрапити до лікарів та обстежитись,- розповіла Наталія Лакуста.

Про приїзд бригади директори центрів медико-санітарної допомоги, головні лікарі амбулаторій та фельдшерських пунктів повідомляють жителів заздалегідь.

Загалом за півтора року і медики і самі пацієнти переконались, що це дуже потрібна та необхідна ініціатива, особливо нині, у часи повномасштабного вторгнення, коли значна частина людей щодня переживають стресові ситуації, не мають ані коштів, ані можливості для належного догляду за своїм здоров’ям.

- Всі пацієнти, які до нас приходили, потребують постійного медичного моніторингу і постійного лікування. Багатьох пацієнтів ми госпіталізуємо в обласну лікарню. Наприклад, нещодавно у Звенигородському районі ми відібрали сім осіб на лікування у нашому відділенні,- ділиться результатами виїздів медикиня Лариса Дудник. - Втім мені дуже приємно, що я можу допомогти людям, поспілкуватися з ними, підтримати у такий складний час, тож вдячна організаторам за цей важливий і необхідний проєкт.

photo_2024-03-05_15-17-14

За словами директора Черкаської обласної лікарні Віталія Шила надалі до складу мобільної бригади планують включити і лікаря гастроентеролога, алерголога, уролога, аби спільно працювати на користь збереження здоров’я громадян.

Про це інформують в прес-служба Черкаської обласної лікарні, фото надані прес-службою

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100