реклама

реклама

Цьогоріч у Черкаській області виникло більше 50 пожеж сухої рослинності. За аналогічний період минулого року показник становив 49 пожеж, тому зріст незначний, і зумовлений теплою погодою в цьому сезоні.

Про це розповіла під час брифінгу провідна інспекторка відділу пожежної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в Черкаській області Вікторія Школяр.

– На Черкащині стартував сезон активного післязимового прибирання громадянами своїх прибудинкових територій. На жаль, пожежі сухої рослинності в області трапляються щодня: від 4 до 10 пожеж на добу.

IMG_20240313_115642

Основними причинами пожеж ми можемо виділити те, що громадяни самовільно випалюють суху рослинність на своїх прибудинкових територіях. Також, один із показників – недотримання заходів пожежної безпеки під час проведення польових робіт, під час перебування громадян у лісових масивах, лісах, – сказала Вікторія Школяр.

У 2024 році управління запобігання надзвичайним ситуаціям розробило комплекс заходів, спрямованих на запобігання пожеж у природних екосистемах.

– Обстежуємо населені пункти, що межують з лісовими масивами. У населених пунктах щоденно проводяться рейди щодо виявлення паліїв сухої рослинності, проведення інформаційно-роз'яснювальних заходів з населенням. Ми нагадуємо громадянам про адміністративну відповідальність за спричинену шкоду навколишньому середовищу, – перерахувала фахівчиня.

На сьогодні співробітниками ДСНС проведено понад 700 рейдів, якими охоплено майже кожен населений пункт Черкаської області. Під час проведення рейдів використовують безпілотники.

– Цього тижня в Уманському районі був встановлений палій, його виявили за допомогою безпілотного апарату. На правопорушника склали адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

За статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за «самовільне випалювання рослинності або її залишків» вже притягнуто 5 громадян області, та сплачено суму штрафу більшу, ніж 15 300 грн, – додала Вікторія Школяр.

Фахівці ДСНС нагадують громадянам про адміністративну відповідальність за скоєні правопорушення. За статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за «самовільне випалювання рослинності або її залишків» на громадянина накладається штраф, розміром від 360 до 6 120 грн. На посадових осіб – від 15 300 грн до 21 420 грн.

За ті ж дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожує штраф у розмірі від 6 120 грн до 12 240 грн.

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100