реклама

реклама

Автор бестселера "Чорний Ворон", уродженець Черкащини Василь Шкляр в інтерв’ю "Телеграфу" розповів про те, що майже закінчив роботу над новим романом. 

Він буде називатися "Заячий костел", пише «Козацький край».

431463142_122140886108130539_2391481333008257821_n

""Заячий костел" — це поняття із литовського фольклору. У них є такий звичай, коли малий хлопчина стромляє носа у дорослі справи, то старший йому каже: "А давай я тобі покажу заячий костел". Тоді чоловік бере хлопчину двома руками за вуха та скроні і піднімає вгору. Це боляче і неприємно. А хлопцеві кажуть: "Бачиш, бачиш!?" Він, звичайно, нічого не бачить. Отже, заячий костел означає те, що ти дуже хочеш побачити, але тобі це ніколи не вдасться. Це поняття мене заінтригувало ось чому. Тут ще є мотиви литовської міфології. Перший і останній король Литви Міндовг прийняв католицизм, бо без благословення Папи Римського неможливо було стати королем. Але ж він був до того язичником і схитрував, бо хотів догодити й тому богові і своїх не зрадити. А потім я знайшов цікавенну інформацію, що Міндовг, ставши королем, згодом відступив від католицизму і молився Заячому богу. Я коли це дізнався, подумав, ого! — Заячий бог і заячий костел. Так з’являється іскра, після якої ти вже не можеш не писати", — розповів Василь Шкляр.

В основу його роману лягли розповіді литовських партизанів Йонаса Свілайніса (позивний «Лютас» - «Лев) і Йонаса Каджоніса (позивний «Біда»), котрі воювали проти радянської влади до середини п'ятдесятих років. На момент спілкування з борцями за волю Литви їм було 98 та 92 роки відповідно. Обидва мали світлий розум… Свілайніс дожив до 100 років, Каджоніс – живий і нині.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100