реклама

реклама

Наразі 31 патронатна родина існує на Черкащині, там перебувають 62 дитини. Усього таких родин в Україні – 150. 

Понад триста дітей в області вже скористалися послугами патронатних вихователів.

IMG_20240321_112356

Про це повідомила начальниця Служби у справах дітей Черкаської ОДА Оксана Покатілова.

– Найголовніше право кожної дитини – право на виховання в сім’ї. Добре, коли вона має турботливих батьків, зростає у безпеці. Якщо батьки не виконують своїх обов’язків, лишають дитину в пологовому будинку, втратили житло, роботу, зловживають алкоголем, або потребують довготривалого лікування, за відсутності родичів, дитині може надати допомогу патронатна сім’я, – пояснила Оксана Покатілова.

Патронатний вихователь несе відповідальність за життя та здоров’я дитини, створює умови для належного проживання, навчання, за потреби – лікування, розвитку. Співпрацює зі Службою у справах дітей, іншими суб’єктами соціальної роботи. Підтримує зв’язок з біологічними батьками дитини, якщо таке спілкування їй не шкодить.

Начальниця відділу методичного забезпечення соціальної роботи Черкаського обласного центру соціальних служб Людмила Пона повідомила, що Черкащина посідає друге місце в країні по кількості патронатних родин.

– Деякі області мені говорили: «Покажіть хоч одну живу патронатну родину», я відповідала: «Приїжджайте на Черкащину. Ви її побачите, зможете поспілкуватися, з’ясувати для себе: чи легко брати дітей, чи легко віддавати». Наше серце прив’язується до них. Як говорила одна патронатна мама: «Коли я віддала вже сорокову дитину в іншу сімейну форму, або в біологічну сім’ю – перестала рахувати». Але фотографії всіх дітей у неї точно стоять, – сказала Людмила Пона.

За свою роботу патронатні вихователі отримують фінансову допомогу. Її планують підвищити для мотивації населення.

– На кожну дитину, влаштовану в патронатну сім’ю, щомісяця виплачується два з половиною прожиткових мінімуми, якщо дитина з інвалідністю – три прожиткових мінімуми. Крім цього, патронатний вихователь за свою роботу отримує п’ять прожиткових мінімумів щомісяця, – розповіла Оксана Покатілова, як держава підтримує патронатних вихователів.

Кількість патронатних родин хочуть збільшити, щоб діти не знаходилися далеко від дому. За словами спікерок, патронатна сім’я повинна бути хоча б одна в кожній громаді.

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100