Черкащина перебуває на 14-му місці в Україні за рівнем захворюваності на туберкульоз.

У першому кварталі цього року, порівняно з відповідним періодом торік, рівень захворюваності зріс на 32%. А в першому півріччі цього року в 2,1 рази збільшилась кількість хворих підлітків та в 3,3 рази – дітей. Такі дані було оприлюднено під час прес-конференції «Чи є шанс у черкащан вберегтися від туберкульозу?».

Протягом трьох місяців черкаська благодійна організація «Від серця до серця» реалізувала проект «Мобілізація громадськості та активізація дій осіб, які приймають рішення, на подолання перешкод в протидії туберкульозу в Черкаській області».

Як розповіла представник організації Людмила Проценко, мета цього проекту – збільшити виділення коштів на потреби обласної фтизіатричної служби, закупівлю препаратів тощо. Певних зрушень таки вдалося досягти. Зокрема, з бюджету передбачено фінансування на придбання апарата для УЗД в обласний протитуберкульозний диспансер. Цього не вдавалося добитися вже 4 роки, і хворі на активні форми туберкульозу робили УЗД в інших медичних закладах, де проходять обстеження всі черкащани.

Як наголосила головний дитячий позаштатний фтизіатр головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф  Черкаської ОДА Світлана Євтєєва, заразитися туберкульозом може кожен – у транспорті, в магазині, зрештою будь-де. Адже паличка зберігає життєдіяльність протягом 24 годин.

– Дуже важливо проводити туберкулінодіагностику (проба Манту, – ред.) серед дітей. Це дозволяє виявити хворобу на ранніх стадіях. Торік у нас був недовиявлений туберкульоз через недофінансування цієї діагностики. Потрібно, щоб наступного року таких перебоїв не було, – каже лікар.

За словами голови правління організації «Від серця до серця» Наталії Несват, особливу увагу слід звертати на поширення туберкульозу серед безпритульних.

– Ця група людей випала зі списку затверджених на державному рівні вразливих верств населення. За статистикою, в області немає безпритульних. А насправді їх дуже багато. І дуже потрібно вести облік цих людей, виявляти у них захворюваність, – каже пані Наталія.

Активіст організації Дмитро Андрійченко розповідає: у Центрі реінтеграції для безхатченків у Черкасах таких людей безкоштовно годують. Але за умови, що вони пройдуть обстеження.

– Ми не можемо змусити людей, але ми ставимо певні умови і вони їх приймають або ні. Коли вперше ми почали роботу з цими людьми, то з 5 бездомних у 3-х був туберкульоз! І це дуже страшно, бо хворі люди несуть загрозу для всіх нас, – кажуть активісти організації.

Тому фахівці наголошують на необхідності того, аби влада як на державному, так і на місцевому рівні звернула увагу на проблему діагностики хвороби у безхатченків. Зокрема, на базі Центру реінтеграції потрібно запровадити реєстрацію таких людей, встановити там пункт обігріву та місця для ночівлі. А також організувати профілактичні заходи щодо діагностики на туберкульоз.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-2 #4 ktd 11.12.2012 15:05
Удивляет наввность людей привязывающих переименование улиц к чему-либо. Вас же на самом деле именно переименование печет - остальное только предлог. Будьте честными - так и пишите
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 Начальник 11.12.2012 13:21
Черкасець,тока ненада этих дешевых трюков.Или у нас гипер-успехи во всем, шо вы перечислили? :lol: А тубик, к сожалению, не новый и не приоритет.Каждый год умирают тысячи, глянь статистику.Только нам поф**, нам улицы переименовывать надо.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #2 Черкасець 11.12.2012 12:55
Цитую Начальник:
Нам туберкулез некогда лечить, мы улицы переименовываем .(Кстати, при той власти туберкулез победили окончательно, в диспансере алкашей держали, чтоб помещения не пустовали)

СУПЕР! Все дела побоку - все на борьбу с туберкулезом! Долой отопление, образование, культуру, рождаемость, борьбу с преступностью. Туберкулез - новый приоритет. Просто глаза открыли
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #1 Начальник 11.12.2012 12:04
Нам туберкулез некогда лечить, мы улицы переименовываем .(Кстати, при той власти туберкулез победили окончательно, в диспансере алкашей держали, чтоб помещения не пустовали)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100