Журналісти, телевізійники та радійники Черкащини взяли участь у обговоренні результатів дослідження «Регіональна журналістика України у розбудові толерантного інформаційного простору».

Говорили про те, які професійні наслідки спричинила війна для журналістів локальних медіа, чи наявний публічний діалог щодо вразливих груп населення в громадах, про проблеми вразливих груп, які змінилися в ході війни.

photo_2024-04-26_15-26-06

Захід відбувся в межах проекту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними медіа», реалізованого Вінницьким прес-клубом.

– Фахівці проаналізували роботи українських журналістів в умовах війни, і дійшли висновку: потрібно створити організацію, куди увійдуть медійники всіх регіонів країни. Так вони зможуть ділитися своїми напрацюваннями, досвідом, – сказала координаторка проекту Інна Хімічук.

Представники регіональної журналістики України пройшли у форматі онлайн анкетування через гугл-форму. У результаті заповнено 591 анкету з 24 областей (з однієї області від 20 до 30 осіб).

Так, вдалося отримати інформацію, що локальні ЗМІ в переважній більшості сьогодні мають жіноче обличчя.

– Проаналізувавши всі відповіді на питання, соціологи дійшли висновку, що зараз редакційні колективи більше мають жіноче обличчя. Анкети заповнювали 77% жінок і 23% чоловіків, – зазначила Інна Хімічук.

IMG_20240426_113445

Крім того, стало відомо, про проблеми яких суспільно вразливих груп населення пишуть найчастіше. Було виділено дев'ять категорій, серед яких переважає висвітлення двох груп – ветеранів та ветеранок війни, молоді. Найвищим є запит регіональних журналістів на додаткову інформацію стосовно груп – ветеранів та ветеранок з інвалідністю, ветеранів та ветеранок війни.

– Рідше всього висвітлюються проблеми ЛГБТ, гендерної нерівності та насильства, – додала Інна Хімічук.

Редактор Українського Радіо Черкаси Іван Лила розповів, що в ефірі вони намагаються знайти баланс між темами, піднімають навіть ті, які наразі не набирають популярності.

– Час від часу ми пишемо по зуму, телефону експертів з інших регіонів, оскільки їх може не вистачати у нас або вони можуть представляти там частину свого регіону. І це обмін досвідом, – підкреслив Іван Лила.

Більшість журналістів місцевих медіа в усіх регіонах країни схвально поставилися до ідеї створення Всеукраїнської коаліції регіональних медіа. Цю ідею повністю підтримала третина опитаних (31%), і ще майже половина, з умовою, якщо таке об’єднання буде працювати (48%).

Юлія Капуш

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #4 морква 28.04.2024 17:15
"Рідше всього висвітлюються проблеми ЛГБТ, гендерної нерівності та насильства, – додала Інна Хімічук."- это очень большая проблема...Инна, ты нормальная?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #3 СОЛДАТ 28.04.2024 13:21
Якусь маячню придумали ці т.з."журналізди".В ефірі процвітає "тєлємарафєт" з упоротим в хлам зєльцманом і його брехливими відосиками.Якої ще "толерантності" ви хочете?Україна стікаючи кров"ю воює, втрачає щодня десятки а то і сотні життів, віддає останні копійки на оборону, а вас непокоять проблеми ЛГБТ?Ви в якому світі живете? Самим толерантним інформаційним простором в умовах війни є наглухо закритий військовою цензурою і спецслужбами простір.З усім іншим розберемся після війни. ;-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #2 Трудящий 28.04.2024 11:14
"жіноче обличчя" локальних ЗМІ - це і є приклад гендерної нерівності.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Е. Мєля і ригоанали 27.04.2024 22:15
Створення Всеукраїнської коаліції регіональних медіа, це те за що боролась наша дружня команда включно з Першою Черкаською Корабельною ще тих часів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100