реклама

реклама

 П’ять разів упродовж 2012 передвиборного року українським пенсіонерам підвищували пенсію. За підсумками року, вона зросла на 17%, і нині по Черкаській області становить у середньому 1325 гривень 56 копійок. Бюджет-2013 до пенсіонерів менш щедрий. У ньому закладено усього два етапи підвищення, причому другий – аж наступної зими. А долю виплат ряду пенсій, надбавок і підвищень до пенсій Кабмін узагалі вирішуватиме, виходячи з фінансових ресурсів, пише газета «Вечірні Черкаси».


Прожитковий мінімум для пенсіонерів підвищили на 10 гривень

Із нового року пенсії в окремих категорій пенсіонерів зростуть. Відбуватиметься це в два етапи. Перший перерахунок зроблять «під ялинку», другого доведеться чекати майже рік.

– Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» підвищено прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, – до 894 гривень із 1 січня нового року і до 949 гривень із 1 грудня. Зараз він становить 884 гривні, – говорить заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України Анна Вовкогон.

Усі виплати, що залежать від цієї величини, перерахують в автоматизованому режимі за матеріалами пенсійних справ.

Щодо виплати пенсій, надбавок і підвищень до пенсій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітям війни, особам, звільненим із військової служби, ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, то їх долю вирішуватиме уряд. Йому ж доручено подумати за підсумками виконання бюджету в I кварталі над подальшим підвищенням соціальних стандартів. Утім, на це надії мало, адже цьогорічні перерахунки були закладені ще при прийнятті бюджету на 2012 рік.

Інвалідів війни і військовослужбовців ощасливили...

Із 1 січня підвищуватимуть пенсії інвалідам та учасникам бойових дій Великої Вітчизняної війни, яким виповнилося 85 і більше років. В області таких близько 2,5 тисячі осіб.

За словами Анни Вовкогон, їхня надбавка до пенсії стане такою ж, як і в інвалідів війни І групи, себто 50% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Досі інвалідам війни ІІ та ІІІ груп доплачували відповідно 40% і 30% прожиткового мінімуму.

Черговий перерахунок зроблять і для військовослужбовців та членів їхніх сімей. На 1 грудня нинішнього року 15,5 тисячі пенсіонерів-військових отримували у середньому 2171 гривню.

...а на жінках і працюючих держслужбовцях – зекономили

Цього року Пенсійний фонд області зекономив на жінках, які стали пізніше виходити на пенсію. Приміром, за цей рік вони «подарували» місячну пенсію 41790 особам.

Окрім того, майже вдвічі менше отримували працюючі пенсіонери-держслужбовці, які оформлялися на пенсію після жовтня 2011 року. До жовтня пенсія держслужбовців становила 80% від їхньої зарплати, тоді як всі українці отримували 48%. Та за новим законом держслужбовці і 10 категорій, прирівняних до них, працюючи, отримували пенсію, що обчислювалася вже на загальних підставах.

Від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, залежать:

- мінімальні розміри пенсій, призначених відповідно до законів України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, і деяких інших осіб»;

- мінімальні розміри пенсійної виплати інвалідам війни та учасникам бойових дій;

- розміри пенсій за особливі заслуги перед Україною;

- розміри підвищень до пенсій ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань;

- додаткова пенсія особам, постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи;

- державна соціальна допомога на догляд та ін.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100