Сьогодні о 6:30 ранку на Європейській площі Черкас почали зрізати дерева. Про це «Прочерку» повідомили читачі видання. Таким чином, на площі біля Будинку торгівлі залишаться лише декоративні невеликі клени, посаджені торік.


Співвласник Будинку торгівлі, депутат Черкаської міськради Микола Мирза у коментарі «Прочерку» повідомив, що старі дерева – липи, що ростуть обабіч дороги, – планували зрізати ще вчора, але на площі було багато машин. Тож взялися за цю роботу сьогодні зранку.

– Не хотіли перекривати технікою дорогу і створювати незручності для власників машин, що під’їжджають. Завтра з самого ранку продовжимо зрізати дерева, – зазначив Микола Мирза. – Обласна екологія і міська – в курсі справи. У нас є всі дозволи! Взагалі, старі липи стоять не на території Будинку торгівлі, а вже на території міста. Але в нас була домовленість з владою. Ми ж витрачали великі кошти на висадку кленів. А потім нам ще довелося тисячі викидати на препарати від тлі. Справа в тому, що на старих липах тля, а ще з них постійно капає сік.


Раніше, в 2011 році, під час реконструкції площі, коли зрізалися більшість дерев, в коментарі «Прочерку» Микола Мирза не повідомляв про те, що будуть обрізані і липи вздовж Смілянської.

«Ближче до проїжджої частини по Смілянській ростиме ряд лип, а ближче до Будинку торгівлі буде зона відпочинку з кленами…» - говорив Микола Мирза.

За словами Миколи Мирзи, зрізання старих дерев і висаджання нових – це нормальна ситуація. Мовляв, власники ж Будинку торгівлі зробили ще краще: висадили спершу нові, щоб люди були спокійні, а тоді вже почали зрізати старі.

– У нас є сумнів лише стосовно одного нового дерева, усі ж інші я особисто перевіряв. Вони прижилися. Я і підрізку виконав. Однак, в разі чого, в нас в запасі є ще три клени для висадки, – пояснив Микола Мирза.

Читайте також: У центрі Черкас садять срібнолисті дерева (ФОТО)

Громадськість, у свою чергу, обурює така реконструкція.

– Площа стала просто голою. Адже декоративні клени не виростуть такими великими, як липи чи інші дерева, що були на площі. Відповідно, кленів замало, щоб дати якусь тінь, – вважає архітектор Федір Гонца й іронізує: – Це досить по-європейськи – віддавати площу під автомобілі. У багатьох містах України такого немає. Наприклад, у Вінниці чи Івано-Франківську площі, насамперед, розраховані на пішоходів.


Архітектор дивується: можливо, в черкаської влади якась фобія – страх перед деревами, що їх так активно зрізають?

Читайте також: Депутати садили квіти, аби прикрасити площу коло Будинку торгівлі (ФОТО)

– Тепер Європейська площа буде нагадувати плац для автомобілів. Шкода, що люди не протестують, адже така кількість авто в центрі міста буде призводити й до іншої проблеми – загазованості. Ходити ж людям тепер практично ніде. Тож я б пропонував, якщо вже цю площу віддали під парковку, робити тут паркінг і не чіпати сквер за облдержадміністрацією, – пропонує Федір Гонца.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100