реклама

реклама

Тролейбуси, які придбав ПАТ «Азот», не відповідають вимогам мерії, адже там не можна встановити систему GPS-навігації, систему безготівкової оплати за проїзд та кондиціонер. Про це під час учорашньої прес-конференції повідомив журналістам міський голова Черкас Сергій Одарич. Натомість колишній член команди мера, екс-директор Департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради Павло Карась вважає такі заяви «єрундою».

За словами мера, ПАТ «Азот» не перераховував кошти у міський бюджет розвитку саме на закупівлю тролейбусів. Це була частина сплати за викуп земельної ділянки, тож ніякого призначення гроші не мали.

Водночас він підтвердив, що кошти, які планували витратити на тролейбуси, були перерозподілені у кінці минулого року. Більшість грошей пішло на капітальний ремонт проспекту Хіміків.

– По-перше, немає їхніх 30 млн гривень. Це кошти громади міста! Керівництву «Азота» слід усвідомити, що ніяким благодійництвом вони не займаються. Вони здійснили взаємовигідну операцію по придбанню землі. Замість того, щоб сплачувати від 3 до 12 % за оренду землі, вони сплачуватимуть 1% від нормативної грошової оцінки землі. Більше того, місто пішло назустріч і продало землю під підприємством в розстрочку на 3 роки. Це абсолютно ділова операція, вигідна як для міста, яке разово отримує кошти на розвиток Черкас, так і для підприємства, яке через кілька років отримає вигоду від того, що платитиме менше за користування землею, – прокоментував міський голова.

Також він сказав, що ПАТ «Азот» купив тролейбуси, не інформуючи про це місцеву владу. А про купівлю Сергій Одарич дізнався від представника білоруського заводу в Україні вже через тиждень після замовлення. Проте такі тролейбуси мерію не влаштовують, адже вони не відповідають вимогам.

– Я проінформував керівництво «Азоту», що якщо вони хочуть, щоб ці тролейбуси у майбутньому були викуплені Черкаською міською радою, то мусять змінити своє замовлення на підприємстві і забезпечити, щоб ці тролейбуси відповідали нашим вимогам. Це стосується можливості встановлення GPS-навігації, встановлення на входах системи безготівкової оплати за проїзд і ще низки речей, зокрема кондиціонування повітря, обігріву в салонах, які в базову модель, замовлену «Азот», не входили. Проте відповіді я так і не отримав, – наголосив Сергій Одарич.

Натомість Павло Карась вважає, що через впертість Сергія Одарича нові тролейбуси вже навряд чи стануть черкаськими. Транспорт зможе його зацікавити лише перед виборами… мера.

- Основна мета роботи Сергія Олеговича – це піар. Він дав інформаційний привід – поговорити про тролейбуси чи нову транспорту систему – добре. А реально про тролейбуси він згадає аж напередодні виборів міського голови, от тоді вони йому стануть дійсно цікаві, – переконує Павло Карась.

Він не погоджується з міським головою про те, що тролейбуси, куплені «Азотом», непридатні для встановлення у них GPS-навігаторів.

- Це - брехня. Можна встановити цей модуль на таких тролейбусах. Щодо кондиціонування, то не знаю, на скільки це актуально. Там є кватирки, тому можна буде провітрити. А в набитому тролейбусі кондиціонер навряд чи допоможе. У всякому разі ці тролейбуси – краще, ніж та рухлять, яка їздить зараз містом…

На переконання Павла Карася, такі стосунки з ПАТ «Азот» відіб’ють бажання в інших підприємств співпрацювати з мерією, адже вони тепер боятимуться, щоб їх не «кинули».

Нагадаємо, що закупити 45 нових тролейбусів місто збиралося ще навесні 2012 року відповідно до соціальної угоди між мерією і ПАТ «Азот», укладеної після продажу землі під потужностями підприємства. Проте через постійні скарги до Антимонопольного комітету тендери постійно скасовували та переносили. Врешті торги так і не відбулися. Звернутися по допомогу в придбанні транспорту мер міста вирішив до ПАТ «Азот», аби підприємство купило машини власним коштом, а місто їх відшкодувало. Як вихід з ситуації, міський голова виступав з ініціативою створити спільне підприємство.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100