реклама

реклама

«Кожен патріот України повинен зараз задуматись про те, чим є Холодний Яр для кожного з нас. Це – приклад того, як потрібно відстоювати честь свою та України від  окупантів та зрадників. Кожен має усвідомити, що історія твориться сьогодні та зараз. Ми не повинні вагатись, як не вагались і наші предки, які навіть в найстрашніші та найбезнадійніші часи слідували шляхом боротьби та супротиву. Слабкодухі завжди пропонують здатись, мов, моя хата з краю. Але ті, хто обирав Холодний Яр  - ніколи не здавались. Саме завдяки їхній відданій боротьбі ми сьогодні живемо в незалежній Україні. І саме від нас залежить – зможемо ми зберегти країну чи донецька банда розпродасть нашу землю, наш Холодний Яр, продасть українську мову та культуру, продасть нашу пам’ять. І нас з вами продадуть тому, що ми нащадки гайдамаків, а не кримінальних  елементів», - наголосив під час заходів з вшанування борців за волю України в Холодному Яру 21 квітня співорганізатор заходу, один з опозиційних лідерів Черкащини Максим Поляков.

Заходи з вшанування борців за волю України різних епох – Гетьмана України Богдана Хмельницького, керівника гайдамацького повстання 1768 року Максима Залізняка та отамана полку гайдамаків Холодного Яру Василя Чучупака відбулись 20-21 квітня на Чигиринщині. Попри намагання влади перешкодити, на свято приїхали учасники з усіх куточків України. В рамках заходу відбулось покладання квітів на могили загиблих героїв, урочистий молебень за Україну, показові виступи козацьких бойових мистецтв, марш вишиванок та презентація книг сучасних українських письменників та громадських діячів. Окрім національної символіки, на території святкування були розміщені білборди з патріотичними закликами «Вставай, Україно! Звільнимо Черкащину від донецьких окупантів».

«Холодний Яр - це збори патріотів, незалежно від політичних поглядів, у яких душа болить за Україну. Сьогодні наша зброя - це не гвинтівка і граната, а наша активна громадянська позиція. Це участь у мітингах протесту, це голосування на виборах, це участь у виборах в якості членів виборчих комісій і спостерігачів, це боротьба за свої права.

Цього року влада і донецький наглядач за Черкаською областю Тулуб зробили все, щоб зірвати проведення фестивалю Холодний Яр. Але їм це не вдалось.  І я щиро сподіваюся, що всі люди, які тут зібрались, - це патріоти, які не сидітимуть склавши руки», - додав Максим Поляков.

Він підкреслив, що Черкащина завжди була осередком патріотичних поглядів і зазначив, що саме тут зародились потужні народно-визвольні рухи Гайдамаччина та Коліївщина, тут жила та боролась Холодноярська республіка, саме тут діяли загони партизан, які чинили значний супротив фашистським загарбникам.

На завершення виступу Максим Поляков наголосив, що доля країни в руках кожного її громадянина: «Я впевнений, що якщо ми стоятимемо пліч о пліч в боротьбі за звільнення країни від загарбників – ми виборемо свою свободу. Ми виграємо боротьбу за нашу мову, історію, культуру. Ми виграємо битву за Україну».

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100