реклама

реклама

10 липня, у селі Чаплинка Лисянського району відзначили традиційне обласне свято першого снопа «Зажинки». До хліборобів на пшеничному полі долучився голова обласної державної адміністрації Сергій Тулуб. Очільник області власноруч зробив укіс та обмолотив сніп пшениці.


– Наш славетний земляк Василь Симоненко  свого часу написав: «Вічна мудрість простої людини в паляниці звичайній живе...». Відзначення цього свята – це визнання Вашої праці на благо України, це хвала мозолистим рукам селян, які знають справжню ціну хлібу, – звернувся до присутніх Сергій Тулуб. – Щиро бажаю вам щастя та добра на життєвій ниві, міцного здоров’я, нових успіхів на благо  народу України!

Черкаські хлібороби продовжують давні жниварські обряди, які розпочинаються зажинками, що символізують початок жнивної пори. До цієї події хлібороби чисто зодягалися, дівчата причепурювалися квітами. Першого снопа, званого «воєводою», «зажинком», урочисто приносили додому і ставили у світлиці, де він стояв аж до кінця жнив.


На свято аграріїв завітав настоятель Свято-Успенської православної церкви протоієрей отець Михаїл. Він освятив поле на добрий врожай та захисту його від бурі, зливи, грому, граду чи пожежі.

Для Черкаського краю «Зажинки» – особливе свято. Адже Черкащина ніколи не втрачала провідних позицій у розвитку сільського господарства. Так, за комплексною рейтинговою оцінкою Міністерства аграрної політики та продовольства України за 2012 рік область зайняла перше місце в державі. Минулого року на Черкащині намолочено більше 3,3 мільйона тонн збіжжя (урожайність – 51,3 ц/га).


«Нині одним із пріоритетних завдань аграрної галузі є поставка зерна до державного та регіонального фондів і збереження стабільної ціни на хліб та хлібобулочні вироби», наголосив Сергій Тулуб.

Не обійшлося на святі і без приємних подарунків. Так, у рамках обласної програми «Село Черкащини – 2020» 5 сімей району отримали нетелів.

Про це інформує прес-служба Сергія Тулуба. Фото з сайту ОДА.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100