реклама

реклама

Черкаська ТЕЦ завершила роботи по заміні ділянки тепломережі, протяжністю 280 метрів, по проспекту Хіміків до вул. Смілянської. У суботу, 5 жовтня, нову тепломагістраль запустили в роботу. Тепло мало надійти в усі будинки, що знаходяться в зоні обслуговування ТЕЦ.

Нову тепломагістраль запустили в роботу

Нову тепломагістраль запустили в роботу


За словами директора підприємства Володимира Бондаренка, попередньо ізольовані труби, діаметром 700 міліметрів, прокладали протягом 3 місяців.

– Ми просимо вибачення за тимчасові незручності у жителів частини Південно-Західного району, в яких протягом цього часу не було гарячої води. Але ця ділянка дуже важлива, оскільки з’єднує кільце теплових мереж у місті, тому її заміна була вкрай необхідною, – зазначає він.

Як каже директор, нові труби прослужать щонайменше 50 років. Вартість такої заміни – понад 6 мільйонів гривень.

Як зауважує голова правління ПАТ «Черкаське хімволокно» відокремлений підрозділ «Черкаська ТЕЦ» Наталія Бажанова, кошти на заміну тепломережі виділені інвестором підприємства – фірмою «Технова». З бюджету міста на модернізацію теплотраси не пішло жодної копійки.

– Заміна цієї частини мережі дозволила поліпшити гідравліку в усьому місті, особливо в центрі. Адже попередні труби були дуже малого діаметру, тому нині якість теплопостачання значно покращиться, – запевняє пані Бажанова.

Голова правління каже: на часі – й інші проекти щодо модернізації, але їх впроваджуватимуть поступово. Адже кошти на це потрібні чималі.

– Кошти на реконструкцію закладені в тариф. Оскільки наші тарифи регулюються державою, ми не можемо самостійно передбачати ті чи інші суми на заміну мереж або інші потреби. На виконання будь-яких ремонтних робіт потрібні дозволи державного регулятора, – каже Наталія Василівна.

Інвестиційні кошти підприємство використовує не тільки на заміну мереж, а й на зменшення шкідливих викидів.

– Шкідливі викиди є на всіх станціях, які працюють на вугіллі. Але ми велику увагу приділяємо цьому питанню. До того ж, нас контролює держава. Перш ніж працювати, ми попередньо отримуємо дозволи на певні обсяги викидів. І, до речі, за ці викиди платимо дуже великі кошти до держбюджету. Цього року, приміром, ця сума становитиме 27 мільйонів гривень. Тому ми й самі зацікавленні в зменшенні шкідливих викидів. На підприємстві розроблено програму до 2017 року, відповідно до якої вже встановлюємо золоуловлювачі на п’яти котлах. Кожен такий золоуловлювач обходиться підприємству в 40-50 мільйонів гривень. Це дозволить наблизитися до європейських екологічних стандартів шкідливих викидів у повітря.

Котли Черкаської ТЕЦ працюють як на вугіллі, так і на газу. Тож ситуація з теплом у квартирах жителів міста залежить і від того, чи матиме підприємство ліміти на газ. А з газом в нашій країні, вірніше з його ціною, як усім відомо – важка ситуація. Натомість вугілля – не бракує. На території підприємства зараз уже є понад 80 тис. тонн, і поставки продовжується. За словами Володимира Бондаренка, на місяць опалювального сезону потрібно 30 тис. тонн.

Попередньо ізольовані труби прослужать щонайменше 50 років, – запевняють фахівці

Попередньо ізольовані труби прослужать щонайменше 50 років, – запевняють фахівці


Завершальні роботи по заміні тепломагістралі у суботу зацікавили й в.о. міського голови Віктора Білоусова.

– Сьогодні працівники ТЕЦ зробили маленький подвиг, – прокоментував він журналістам. – За моєї пам’яті такого обсягу робіт у такі короткі строки в Черкасах досі не проводилося. Тож я вдячний спеціалістам, які працювали без вихідних. Є розуміння між міською владою і керівництвом підприємства, і хотілося б, аби ця співпраця продовжувалася.

Натомість у керівництва ТЕЦ викликають здивування деякі заяви окремих місцевих депутатів про те, що Черкаську ТЕЦ слід повернути в комунальну власність, що, нібито дозволить знизити тарифи.

– Це абсолютно абсурдні, популістські та некомпетентні заяви! Людина, яка зачитує з трибуни такі непрофесійні заяви, скоріше за все прагне здобути дешевої популярності у потенційних виборців напередодні перевиборів до Верховної Ради по одному з округів у Черкасах. Черкаська ТЕЦ перебуває в державній власності і ніколи ми не були комунальним підприємством. Тарифи на тепло та гарячу воду встановлює держава, а не міська рада, регулюють їх два державні органи – НКРЕ та НКРКП – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та Національна комісія, що регулює тарифи на комунальні послуги. Ці ж органи контролюють і всі наші витрати. Подібні популістські заяви деяких місцевих політиканів на початку опалювального сезону є безвідповідальними та політично вмотивованими. 15 грудня відбудуться вибори і скінчаться такі лозунги, – коментує Наталія Бажанова.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #2 незнайка 07.10.2013 16:08
Пока Билоусов ляпал языком-десятки тыс тонн на зиму топлива заготовили На кой чорт этот горисполком с полутысячным штатным составом? Пешком к Тулубу на доклад пусть Билоусов ходит из горисполкома в ОДА недалеко Трудоустройство юношей и девушек в нерабочее время обсуждать можно заодно и кандидатуру на выборы подобрать по вкусу
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 шановна 07.10.2013 15:39
а что летом делали спинки грели
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100