реклама

реклама

«Оскаржень рішень комісії впродовж останніх років не було. Може тому, що поступово змінилася ідеологія нашого підходу до визначення інвалідності. Сьогодні при винесенні експертного рішення ми керуємося не тільки визначенням обмеження до праці, а й наявністю інших видів обмеження життєдіяльності: частковою чи повною втратою здатності до самообслуговування, пересування, спілкування, навчання, контролю за поведінкою, а також значним зменшенням обсягу трудової діяльності тощо», – повідомляє голова Черкаської міської МСЕК (медико-соціальної експертизи) Людмила Ахкамова.

– Колишні лікарсько-трудові експертні комісії (ЛТЕК) функціонували в системі Міністерства соціального забезпечення. Сьогоднішні МСЕК функціонують в системі Міністерства охорони здоров’я і працюють у відповідності до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого Кабінетом Міністрів України від 3 грудня 2009 року (№1317). Тож, коли, приміром, раніше бухгалтер без ноги міг і не вважатися інвалідом, мовляв, робити може, то зараз, враховується суттєве обмеження життєдіяльності людини. Водночас, важливого значення ми надаємо трудовій реабілітації інваліда, враховуємо його бажання бути адаптованим до праці, – зазначає пані Людмила.

Між іншим, на сьогодні в області працюють 12 комісій медико-соціальної експертизи. З них – 2 обласних, 4 загального профілю і 6 спеціалізованих. Для зручності інвалідів, враховуючи наявні у них обмеження життєдіяльності, комісії проводять виїзні засідання в регіонах області для огляду хворих і інвалідів за місцем проживання. Щороку вона оглядає 800-900 хворих та інвалідів. Так що роботи вистачає. Черкаська міська МСЕК, як і інші, укомплектована лікарями вищої кваліфікаційної категорії, які мають великий досвід клінічної роботи, що є необхідним для винесення обґрунтованих рішень. Коли виникає потреба в додатковому обстеженні, комісія широко використовує обласні високо спеціалізовані медичні заклади, а також – діагностичні і клінічні можливості Дніпропетровського науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності.

Варто також наголосити, що Черкаська міська МСЕК активно співпрацює з обласними і регіональними Управліннями праці і соціального захисту, центрами зайнятості, пенсійними фондами і громадськими організаціями інвалідів.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100