реклама

реклама

14 квітня в Умані Черкаська обласна організація ВО «Свобода» та Черкаський обласний осередок МГО «Сокіл», спільно із патріотичною громадськістю міста, провели смолоскипний Марш Коліївщини. Метою заходу було привернення  уваги громадян до справжніх причин Коліївщини: боротьби за соціальну та національну справедливість, проти поневолення народу чужинцями, проти духовної, культурної, матеріальної, інформаційної та фізичної окупації нашого життєвого простору. Про це повідомляє прес-служба Черкаської обласної організації «Свобода» .

 kollli1

Незважаючи на зливу, що тривала під час всього Маршу, о 20 годині свободівці рушили колоною, тримаючи запалені смолоскипи та банери із гаслами «Проти соціального гніту! За національну солідарність!», «Наша Країна! Наші Правила!», «Борись за свої права» вулицею Садовою. Барабанним боєм та гучним виголошуванням гасел «Коліївщина!», «Гонта прийде – порядок наведе!», «Геть олігархів – свободу народу!», «Борись! Кохай! Права не віддавай!», «Нація сильна – Україна вільна!» та іншими, свободівці привертали увагу уманчан до проблеми соціального гніту та національної несправедливості стосовно українців, що у 1768 році призвело до Коліївщини.

Під час ходи відбулося імпровізоване дійство, що мало на меті символічно відтворити похід гайдамаків містом. Націоналісти, вшановуючи пам’ять учасників Коліївщини, як борців за соціальну та національну справедливість, провели символізований похід містом із ножами, таким чином, ніби встановивши безперервний зв’язок між минулими, сучасними та майбутніми поколіннями борців за економічну та політичну свободу українського народу. Свободівці нагадали українцям, що народ є єдиною і найвищою владою в країні, а відтак мусить захищати свої права усіма методами та засобами, як це робили козаки, гайдамаки, січові стрільці, холодноярці, воїни Української Повстанської Армії та безліч інших відомих та невідомих борців за справедливість на нашій землі, істинних патріотів, що ціною свого здоров’я та життя забезпечували існування та збереження українців, як нації, протягом століть.

Хода завершилася мітингом біля каменю на місці встановлення майбутнього пам’ятника очільникам Коліївщини – Іванові Гонті та Максимові Залізняку. Тут свободівці та сокільці освятили ножі над смолоскипами, у яких горів святий для українців вогонь з Холодного Яру. Таким чином молоді націоналісти не лише вшанували той символічний вчинок героїчних предків-гайдамаків, а й наголосили на готовності захищати соціальні та національні права українського народу, щоб забезпечити подальше фізичне та духовне збереження нації.

Освячення ножів...

Освячення ножів...

На мітингу було оголошено про початок процесу встановлення пам’ятника Гонті та Залізняку, збору документації на місце встановлення, проект пам’ятника та заснування фонду для збору коштів на встановлення пам’ятника. Детальніше про це свободівці оголосять найближчим часом.

На мітингу виступив і голова Уманської міської організації ВО «Свобода», заступник голови Черкаської обласної організації ВО «Свобода» з питань молодіжної політики Юрій Ботнар. Він сказав, що українці мають розуміти, ˗ початок Коліївщини був зумовлений тими ж факторами та чинниками, які, у новітній, осучасненій до умов ХХІ століття, формі і сьогодні роблять неможливим подальше існування та розвиток української нації, нагнітаючи соціальну та етнічну напруженість у суспільстві. « Можна вже зараз встати і боротися за побудову справедливого суспільства, а можна довіку сидіти вдома і гнити у безмежному очікуванні змін на краще. Коліївщина – 2011 чекає на участь кожного українця!» - наголосив Юрій Ботнар.

Голова Черкаської обласної організації ВО «Свобода» Тетяна Чорномаз сказала, що лише виступаючи за свої права, українська молодь досягатиме кращого життя у своїй, Богом даній країні, а старше покоління українських патріотів відчуває у собі зобов’язання на допомогу ділитися життєвим досвідом для підтримки ініціатив прогресивної частини нації – молоді. «Антиукраїнській владі невигідно, щоб у нас була здорова – фізично і морально, українська молодь. Це з одного боку суперечить інтересам виробників алкоголю та тютюну, тим, хто отримує величезний зиск від продажу різноманітної отрути та наркотиків, тим, хто морально нищить націю, нав’язуючі фальшовані духовні цінності. З іншого боку – здорова молодь, це завжди напрогресивніша частина нації, що є загрозою для самого існування антинародної влади, бо така молодь не лише вимагає від влади захисту своїх прав, а й сама може ставати владою, щоб захищати українські права та інтереси» - підсумувала очільниця Черкаської «Свободи» Тетяна Чорномаз.

 

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100