реклама

реклама

«Найпершими рятували світ» - таку назву має виставка, присвячена 25 річниці аварії на Чорнобильській АЕС. Наймасштабнішу техногенну катастрофу у розсекречених документах, фотографіях очевидців зібрано у Черкаському обласному краєзнавчому музеї.

 chb1

За словами Тетяни Кайдалової, заступника директора з науково-просвітницької роботи Черкаського обласного краєзнавчого музею, заслуженого працівника культури України, мета виставки – показати черкасців, які брали участь у ліквідації наслідків аварії.

– Ми намагаємося зібрати якомога більше інформації про тих, хто першими опинилися у зоні радіації. Звичайно, особлива участь у ліквідації аварії пожежників. Проте нам хотілося розповісти усім і про лікарів, і про військових, – говорить пані Тетяна.

За її словами, виставка унікальна своїм змістовим наповненням.

chb2

– Меморіальний зал складають достовірні фото, особисті речі, форма та розсекречені документи, які лише останнім часом вдається знайти музеєзнавцям. На стендах також є медичні довідки (свідоцтва про смерть, карта захворювань), перепустки. Знайти можна навіть бойові листки, рапорти, відомості щодо добровільних внесків власне учасників ліквідації аварії, квитанції. Цікаво, що у цих документах вже чітко окреслено, хто брав участь, від чого люди помирали і які масштаби аварії. Ви знаєте, що про трагедію дуже довго мовчали. Люди не знали, куди їхали, ніби у відрядження. Ми відновлюємо всю цю інформацію. Адже нині важливо знати правду. До нас звертаються люди, які пов’язані із квітневими подіями 1986 року, і пропонують особисті речі, – зауважує Тетяна Кайдалова. – Крім того матеріали для виставки надані Черкаською обласною організацією «Союз Чорнобиль», Черкаською обласною організацією «Діти Чорнобиля» та музейними зібраннями.

chb3

Чорнобильська трагедія, за словами Тетяни Іванівни знайде своє відображення у фотографіях черкаських фотографів, які побували у «зоні відчуження». 15 травня виставка їхніх робіт буде представлена в музеї.

chb4

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100