Будівельні роботи зі спорудження офісу на місці двох секцій арки, яка з’єднує вулицю Лазарєва з пішохідним бульваром, що веде до Замкового узвозу, розпочалися цими вихідними.


У попередні роки було зроблено кілька спроб забудувати прохід під будинком за адресою Хрещатик, 223, проте на заваді цьому ставала позиція громадськості.

Нагадаємо, у 2001 році ДАК «Хліб України» закупило для Держрезерву зерно, для чого взяло кредит у банку «Київська Русь», а гарантом повернення коштів виступила обласна рада. Адміністративний будинок по вул. Хрещатик, 223 виступив заставним майном. Борг за зерно повернуто не було, тож облрада мала шукати шляхи виходу із ситуації.

Як свідчать документи, для цього було проведено конкурс, переможці якого виплатили борг (ПП «Україна-Центр» – 64 594 грн, а ВАТ «Уманьавтодор» – 340 406 грн), за що отримали певні преференції. Так, «Україна-Центр» отримала право добудувати в будинку офіс на І поверсі, а «Уманьавтодор» – мансарду.

Звертають на себе увагу буквально смішні кошти, які було заплачено за право отримати майданчик у самому центрі міста за Будинком рад. При цьому із двох переможців конкурсу активність виявляє тільки одне – «Україна-Центр». Протягом трьох наступних років воно здійснило проектування і отримало дозвільну документацію.

В управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації, яке разом з газетою «Нова Доба» та ще декількома установами розміщене в будинку над аркою, вважають це будівництво незаконним.

Як заявив у коментарі «Прочерку» заступник начальника управління Віктор Болотов, порушено цілу низку нормативних актів.


По-перше, забудова простору між колонами порушує Генеральний план міста, який передбачає поєднання вулиці Лазарєва з бульваром, котрий веде до Замкового узвозу і далі – до Долини Троянд.

– Прохід між вулицею Лазарєва і пішохідним бульваром повинен бути не вузьким, а широким, візуальним, тому що бульвар має сприйматися як продовження вулиці, – пояснив Віктор Болотов. – Це – своєрідна особливість, одна із «родзинок» Черкас. Для внесення змін у Генплан необхідно було виконати містобудівне обґрунтування, а цього зроблено не було.

По-друге, не було проведено громадського обговорення змін. А, як свідчать листи до контрольних органів, підписані у 2009 та 2013 році керівниками установ, які розміщені у будинку на Хрещатику, 223, та керівниками розташованої поруч ОДТРК (телеканал «Рось»), вони – проти добудови. Між іншим, тої ж думки і обласна організації Національної спілки архітекторів України.

По-третє, зміни до фасаду будинку не було узгоджено авторами його проекту.

По-четверте, дозвіл на будівництво, який було видано інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у 2010 році, мав граничний термін до кінця 2011 року. І хоча інспекція заявляє про його чинність, посилаючись на один із пунктів прикінцевих положень закону «Про регулювання містобудівної діяльності», відповідно до іншого пункту, дозвіл має бути видано заново.

– Ми вважаємо, що обласній раді, можливо, слід компенсувати ПП «Черкаси-Центр» ті 64,6 тисячі гривень або підшукати інше місце для торгівельно-офісної споруди, – вважає Віктор Болотов. – Інакше йдеться про порушення закону.

реклама

Коментарі  

 
+3 #17 za spravedlyvict 03.07.2014 09:27
Треба ж отримати такого ляпаса управлінню облархітектури в Міжнародний День Архітектури!? Ганьба владі! Що, за 14 років не можна було знайти і повернути зайомні гроші!? Ганьба М.Овчаренко! Перекрити новозбудованою пендюркою "кислород" всьому місту-виходу з центральної частини Черкас до Дніпра може тільки знахаба-можновладець, якому тільки б отримати живі гроші сьогодні, і негайно і яко мога більше, а"после нас хоть потоп". Та щей депутат облради!!! Про совість я мовчу!Вона ж йому гроші не приносить!Негай но до люстрації і суду батька й сина-прокурора! Люди! Ви бачите, кого обираєте в депутати? Плювати вони хотіли на нас з вами. Своя кишеня дорожче. Будьте пильними.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #16 Черкащанин 02.07.2014 15:20
Бидлам просто! Про....ли гроші, повертати ніхто нічого не хоче, а ласий шмат землі в самісінькому центрі для якоїсь там шишки та його синочку заму прокурора ой як потрібно НЕ ДЛЯ ОФІСУ! а для ще однієї кафешки!!!! Ср.ч та бедлям продовжується і при цій владі! Ганьба будівництву!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #15 незнайка 02.07.2014 13:39
Было уже и троллейбусы по Урицкого обьезжали
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #14 Дід Трохим 02.07.2014 13:18
Даже тулубівська орда до такого не додумалась
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #13 Bussy 02.07.2014 09:51
Ст. 81
Забудова міста повинна вестись згідно затвердженої містобудівної документації, оздоблення фасадів нових будівель не повинно дисгармоніювати з забудовою, що вже склалася, особливо в центральній зоні міста. Велику увагу необхідно приділити розкриттю архітектурних акцентів, організації зелених проходів, оформленню озеленених територій малими архітектурними формами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #12 НЕ МОВЧІТЬ, ЛЮДИ 02.07.2014 09:51
Кожен небайдужий, хто не може терпіти свавілля "незаагажованих" чиновників, пишить листи, скарги, клопотання, заяви, звернення Президенту, Генеральному прокурору, СБУ, всюди!!! Не обмежуйтесь обговоренням в Інтернеті(Інтер нет-приймальні також є в кожному з цих органів)!!! Я вже написав!!! Змовчимо зараз - НЕ ЗМІНИМО НІЧОГО!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #11 Bussy 02.07.2014 09:33
Ст. 79
Зона зелених насаджень – практично об’єднує всі функціональні зони міста. Вона формується з існуючих зелених масивів і лісових насаджень, які в межах міста передбачено перетворити в лісопарки, парки, бульвари, озеленені проходи.
Основою планувальної організації міста є його планувальний каркас, що формується з екологічного каркасу та магістральної мережі.
Головними осями та опорними елементами екологічного каркасу Черкас є Кременчуцьке водосховище та існуючі зелені насадження загального користування. Основним завданням подальшого формування екологічного каркасу було створення єдиної ландшафтно-рекреаційної системи міста, тобто, з’єднання зеленими радіусами центральної та периферійної зон міста, що в генеральному плані досягається за рахунок утворення широких пішохідних зелених проходів, бульварів, озеленення існуючої вуличної мережі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #10 Bussy 02.07.2014 09:18
Витяги з пояснювальної записки генерального плану міста Черкаси (діючого на той момент) стосовно пішохідних проходів.
Ст. 76
Зона загальноміськог о центру в Черкасах має лінійний характер і історично сформувалася на верхній терасі міста в районі вулиць Пушкіна, Гоголя, Хрещатик, пл. Богдана Хмельницького.
Системою озеленених пішохідних проходів центр та під центри міста будуть зв’язані між собою та з озелененими зонами і зонами рекреації на узбережжі Кременчуцького водосховища.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #9 Антон 02.07.2014 00:10
Цитую горожанен:
Овчаренко - это зло. Взываю - люди не молчите Вы же знаете кто он и его буратины.

Кто???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #8 горожанен 01.07.2014 23:31
Овчаренко - это зло. Взываю - люди не молчите Вы же знаете кто он и его буратины.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100