20 жовтня депутати Верховної Ради 254-ма голосами підтримали закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування (№5141). Лише троє депутатів від Черкащини – ударівець Віталій Іляшенко, безпартійний Валентин Ничипоренко та екс-регіонал Антон Яценко – віддали свої голоси за спрощення процедури оформлення спадщини. Решта обранців на засідання не прийшли.

Про цю проблему черкащани згадують щоразу, коли до них приїздять посадовці чи депутати. Отримання спадку для багатьох перетворюється на кількарічний проект через бюрократичні перепони та значні витрати.

– Ухвалені зміни передбачають спрощення процедури оформлення документів та скорочення термінів отримання будинку, земельної ділянки, паю, автомобілю в спадок, – коментує нововведення черкаський юрист. – Раніше спадкоємець міг розпочати оформлення відповідної документації тільки через півроку, а сама процедура тривала ще мінімум півроку. Тепер спадкоємець фактично приймає спадщину після смерті близького родича. Рішення про це ухвалюватиме орган місцевого самоврядування й людям не потрібно буде оббивати пороги різних інстанцій.

Щоправда, за полегшення долі спадкоємцям не вважали потрібним голосувати чинні депутати від Черкащини. Так, «знову кандидати» Леонід Даценко, Володимир Зубик, Геннадій Бобов, Михайло Поплавський, Віктор Тимошенко. Серед прогульників і скандальний депутат Володимир Олійник.

Натомість потенційні нардепи закон схвалюють. Зокрема, юрист за фахом, заступник голови ГО «Форум розвитку Черкащини», кандидат у народні депутати по 197-му виборчому округу від Блоку Петра Порошенка Владислав Голуб наголошує, що під час зустрічей із жителями краю питання оформлення спадщини лунає одним із перших.

– Це питання хвилює людей і в Золотоніському, і в Черкаському та Канівському районах, – додає він. – Українці багато років чекали на ці зміни, та через корупціонерів та байдужих депутатів, вони не могли відбутися. Мені приємно, що чинний Президент Петро Порошенко є рушієм реформ, які підтримує молода та професійна команда. За такими рішеннями – майбутнє України.

За його словами, після ухвалення змін оформлення спадку не лише спроститься, а й істотно зменшиться її вартість – від тисяч до кількох сотень гривень.

Нагадаємо, закон «Про спадщину» в попередній редакції передбачав складну і тривалу процедуру отримання спадку: сплату державного мита, послуг юриста та нотаріуса, техніків та землемірів, БТІ, ДАІ, держкомзему, державного реєстратора, податків, обов’язкових платежів. Через це оформлення спадщини затягувалися на роки, а люди почасти втрачали право на отримання спадку.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100