реклама

реклама

Начальник управління цивільного захисту населення департаменту ЖКК Черкаської міської ради Юрій Кривошея нагадує, що салют може не тільки стати окрасою свята, але й завдати чималого лиха. Аби не зіпсувати святковий настрій чиновник вирішив нагадав про заходи безпеки у поводженні з піротехнічними виробами.

– Адже через необережність при їх використанні кожного року фіксується чимало випадків травмування людей. Також феєрверки, ракети «залітають» у вікна, на балкони квартир. Як наслідок – виникає пожежа. Найбезпечніше те, що вогонь може спалахнути як миттєво, що призведе до травмування людей, так і непомітно через декілька годин після процесу тління, коли в приміщенні нікого не буде, або коли вже люди ляжуть відпочивати, –  наголошує Юрій Вікторович.

Тож зі свого боку радить: якщо ви все ж таки придбали петарди, ракети чи феєрверки або вирішили побути в місцях їх масового застосування, суворо дотримуйтесь основних правил безпеки:

• Не купуйте петарди і феєрверки на стихійних ринках, а тільки в магазинах, що мають держліцензію на продаж піротехніки. Придбана з рук піротехнічна іграшка може розірватися вже в момент підпалу, а як вона діятиме в процесі спалювання порохової суміші – взагалі складно передбачити.

• Не підходьте до місця проведення феєрверку (салюту) ближче ніж на 300-400 м.

• Не збирайте залишки ракет, що впали на землю, оскільки вони можуть вибухнути у вас в руках. У жодному разі не кладіть їх до кишені! Це може привести до трагічного наслідку!

• Кожен виріб має бути забезпечений інструкцією українською мовою, яка містить обмеження в користуванні за віком (чи можна давати в руки дітям) і правила утилізації.

• Бавлячись з уже купленою піротехнікою, не намагайтеся дізнатися, що знаходиться всередині ракети, адже така цікавість може коштувати вам життя.

• Не запускайте ракети біля будівель, а тим більше всередині них.

• Салют може спровокувати пожежу, оскільки температура крапель магнієвих сполук, що утворюється при горінні, сягає 3000 градусів.

• До будь-якого піротехнічного виробу не можна підходити раніше, ніж через дві хвилини після закінчення його роботи. А до багатозарядних краще не підходити ще довше.

• Піротехніку, яка спрацювала, гасіть, дотримуючись усіх можливих застережних заходів. Найкраще закидати її снігом.

• У жодному разі не знищуйте непридатні петарди в багатті або в печі, зауважують у прес-службі Черкаського міськвиконкому.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100