реклама

реклама

Іван Вакарчук працював Міністром освіти за часів Президента Віктора Ющенка

Іван Вакарчук працював Міністром освіти за часів Президента Віктора Ющенка

Центр громадських зв'язків Львівського національного університету ім. Франка розповсюдив заяву екс-міністра освіти Івана Вакарчука.

Вакарчук вважає, що звільнення з посад ректорів провідних українських університетів Володимира Шевченка (ректора Донецького національного університету, академіка НАН України, голови Ради ректорів Донеччини), Валентина Сминтина (ректора Одеського національного університету імені І. І. Мечникова) і Михайла Мартинюка (ректора Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини) є "приниженням самої держави, в якій потурають такої поведінки чиновників".

"Звільнення таким чином ректорів не має і не може мати аналогів у світовій практиці, оскільки академічна свобода та університетська автономія - це наріжний камінь системи вищої освіти в усіх цивілізованих суспільствах", - наголошує Вакарчук.

Вакарчук: Хіба в якій іншій, окрім України, державі міністр може раптово, без попередження, приїхати до університету і спонукати ректора добровільно написати заяву на звільнення?

"Так могло бути тільки в страшні тридцяті роки минулого століття, коли шанованих і відомих людей зі званнями та державними нагородами тодішній режим усував без пояснень. Невже тінь цих часів повернулася в міністерські коридори і змушує цинічним чином принижувати людську і професійну гідність ректорів, і одночасно інституційну гідність провідних університетів ", - запитує Вакарчук.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100