реклама

реклама

У черкаському драматичному театрі після прем’ри біографічної вистави про життя поета Василя Симоненка «Серед тиші і грому» до його 80-річчя глядачі аплодували стоячи, пише «Газета по-українськи».


– Нам вдалося досягти відчуття епохи у виставі завдяки тому, що це – документальна історія. Тут працюють документи, хронологія, життя і творчість перемішані, – переконаний автор та режисер документальної історії Сергій Проскурня. – Я не ризикував, коли на головну роль брав непрофесійного актора. Симоненко у своєму середовищі був білою вороною. Ярослав серед професійних акторів теж вирізняється. На цій відмінності працює вся система вистави. У структурі немає жодного мого тексту, лише тексти Симоненка і спогади.


Вистава ввійде до репертуару черкаського театру.


– Мені казали, що я схожий на Симоненка. Мабуть, тому і запросили грати у цій виставі. Намагався досягнути правдивості, щоб люди повірили. Симоненко був самотній. Говорив лише тоді, коли мовчати вже не було можливості. Це – ситуація людини, яка все тримає в собі, багато в собі переживає. І виливає це у вірші. Складно було грати, бо те, що для професійних акторів – звичайна справа, я вчив, готуючись до вистави, – розповів Ярослав Литвин, який зіграв головну роль у виставі.


Нагадаємо, що перед прем'єрою вистави на сцені театру вручили літературні премії ім. Василя Симоненка. Їх отримали переможці цьогорічного конкурсу у номінації «За кращу першу поетичну збірку» – киянка Ольгу Прохорчук, а в номінації «За кращий художній твір» – також киянин Сергій Пантюк. Обоє отримали по 15 тисяч гривень.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #11 Дід Трохим 12.01.2015 15:31
Тю блін, це про Симоненка... А то глянув на другу фотку і подумав, шо шось по Гоголю: Вовкулака клеїть Відьму чи шось в цьому дусі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #10 Зритель 12.01.2015 10:28
Цитую актер:
Когда Проскурня покинет наш ТЕАТР!!!???

Так вам и карты в руки. Не играйте в том, что он сотворил - и покинет.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #9 зритель 12.01.2015 10:15
Проскурня - массовик затейник, не более :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #8 актер 12.01.2015 10:11
Когда Проскурня покинет наш ТЕАТР!!!???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #7 Уважний глядач 12.01.2015 09:54
Пане Проскурня, а чого ви зробили у виставі Симоненка таким неадекватом? І чи не тому на роль прийшлось брати невідомого актора, який нічим не ризикує, бо ніхто з тих, хто поважає і себе, і Симоненка, не захотів його грати?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #6 Боргес 12.01.2015 08:39
Художника обидеть может всякий... Однако, не везет таки Симоненко на вшанування. То улица-"пробник", то мемориалка на фасаде "ЧК" ужос, то памятник из гипса страшный, то не страшный, но копия другого, теперь вот ЭТО: посмотреть, перекреститься и забыть...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 З універу 12.01.2015 00:02
Стаття про Симоненка.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #4 ? 11.01.2015 22:41
Майборода - типичный представитель масс, постоянно требующий от вышестоящих, правильного обьяснения происходящего? Это вместо того, чтобы начать думать самой и иметь своё, хотя может даже и не совпадающее с генеральной линией группы "Гиднисть" мнение.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #3 Любов Майборода 11.01.2015 19:25
Дякую за прекрасну виставу. Навіть не сподівалась на такі відчуття. Проте мене засмутила остання сцена: коли стіна ЗАЛИШИЛАСЬ, а на ній з`явились портрети Симоненка. То СТІНА не подолана?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #2 Олеся 11.01.2015 19:12
Не смішіть будь-ласка оцим "аплодували стоячи". Я намагаюся бувати на всіх прем"єрах. Ще не було жодної, щоб глядачі не "аплодували стоячи". Елементарна ввічливість і жест подяки, насамперед - акторам. Вистава така собі, деякі сцени затягнуті. Навантажена тільки режисеру зрозумілим реквізитом, костюмами, образами. Як то кажуть: "Нє вєрю!"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100