реклама

реклама

Нині в Черкасах у запасі санітарно-епідеміологічної служби немає жодної вакцини

Нині в Черкасах у запасі санітарно-епідеміологічної служби немає жодної вакцини

Необхідність закупівлі препаратів для вакцинації обговорюють на всіх рівнях влади. Проте і досі резерви – порожні, діти – не щеплені, тендери – не проведені.

Любов Майборода, депутат Черкаської обласної ради, заступник міського голови, епідеміолог з 27-річним стажем роботи, у коментарі «Прочерку» зазначила, що першочерговим для профілактики інфекційних захворювань є проведення щеплень.

– Відповідно до Законів України  «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та «Про захист населення від інфекційних хвороб» держава повинна виділяти до місцевих лікарських закладів  препарати для обов’язкової вакцинації: від туберкульозу, гепатиту В, кашлюка, дифтерії, правця, кіру, поліомієліту, паротиту. Починаючи з пологового будинку і до 15 років діти мають пройти обов’язкове щеплення,­– говорить Любов Володимирівна. – Крім того, щеплення повинні отримувати певні категорії дорослого населення. Це так звана ревакцинація для тих осіб, які їдуть у неблагополучні країни (з жовтою лихоманкою, наприклад), особи, які працюють у шкідливих умовах (у каналізаційних спорудах, наприклад) тощо. Також вакцинація може відбуватися по епідеміологічним показникам. Ситуація, яка розпочалася більше півроку тому, свідчить про моральну деградацію влади і невиконання нею обов’язку перед суспільством, ­– обурюються пані Любов.

– Нині у запасі санітарно-епідеміологічної служби немає жодної вакцини, – говорить Василь Загородній, головний державний санітарний лікар міста Черкаси,

– Мами занепокоєні, працівники епідемстанції також. Адже якщо не буде щеплено необхідну кількість дітей, є ризик сплеску захворювань. Минулого року, наприклад, через зволікання влади в Україні зареєстровано кілька випадків дифтерії, – зазначає пан Василь. – Нині препарати не закуповують і не доставляють по всій Україні, бо Міністерство охорони здоров’я тягне з проведенням тендерів. Купувати самостійно ми не маємо права. Тому поки що чекаємо,– додає він у коментарі «Прочерку».

Пан Василь припускає, що цьогорічної поставки для вакцинації на всіх не вистачить.

– Минулорічна поставка складала 52% від потреби. Цього року кількість буде такою ж. Потрібно переглянути процедуру закупівлі препаратів та закони, які регламентують проведення тендерів. Адже вони наносять непоправний ризик здоров’ю людей, ­– зауважує Василь Загородній.

Водночас на сайті МОН повідомляють, що відповідно до графіків поставки укладених договорів поставка вакцин розпочнеться вже в липні 2011 року. Протягом липня 2011 року планується провести всі процедури щодо централізованої закупівлі імунобіологічних препаратів. На сьогодні проведені тендерні процедури на суму 108 млн гривень. Всього, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік», передбачено 237,8 млн грн для закупівлі імунобіологічних препаратів. Але цієї суми недостатньо, тому Міністерство охорони здоров'я звернулось до Кабінету Міністрів України з проханням виділити додаткові кошти на закупівлю імунобіологічних препаратів.


реклама

Коментарі  

 
+3 #4 Микола 06.07.2011 12:00
Може депутату Більді часом знадобиться вакцинація, то й пролобіює покупку вакцин.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #3 Справедливий Критик 06.07.2011 10:45
Цитую Крук:
Потрібно, напевне, щоб депутати діточок на вакцинацію почали водити - тоді зрозуміють, що не фейсволи, а медикаменти потрібні городянам.

Загородні з Майбородою просто зажралися.. По суті, вони просять, щоб їм виділили гроші. Про ніякі вакцини там і мови немає..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Мирослав 06.07.2011 09:55
А кому наші діти потрібні? "Будуємо нову Черкащину" !!!- де немає коштів на вакцини, проте є на вертолітні майданчики та гелікоптери для президента.. :P :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Крук 06.07.2011 09:12
Потрібно, напевне, щоб депутати діточок на вакцинацію почали водити - тоді зрозуміють, що не фейсволи, а медикаменти потрібні городянам.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100