реклама

реклама

Завтра громадська ініціатива «Толока. Легедзине» четвертий рік поспіль збирає друзів для реконструкції трипільського житла на території музею «Трипільська культура», що в Тальнівському районі.

Цей рух розпочався 2008 року у селі Легедзине, коли виникла потреба рятувати дерев’яні каркаси трипільських жител на території музею державного історико-культурнорго заповідника «Трипільська культура». Директор заповідника – відомий культурний та громадський діяч, довкола якого крутиться археологічний, історичний і кіно мистецький світ – Владислав Чабанюк покликав друзів на толоку. У перший рік її проведення відгукнулося понад дві сотні однодумців і товаришів з різних українських земель. Таким чином за ці роки виросло дві трипільські хати!

Як повідомляє сайт "Музейний простір України", толока 16 липня – це завершальна робота над двома трипільськими будівлями на території музею.

Що треба буде зробити ?

- замісити глину з половою, сформувати замісом стелю 2-го поверху хати, нагладити внутрішні стіни хати, сформувати внутрішній інтер’єр хати (піч, вівтар, подіум, робоче місце), пофарбувати фасад хати кольоровими глинами, сплести тин з лози.


План заходу на суботу, 16 липня:

08:00 – 10:00 заїзд учасників Толоки, реєстрація, легкий сніданок;

10:00 – 15:00 робота на реконструйованій трипільській будівлі;

15:00 – 16:00 вмивання і купання після роботи на ставку;

16:00 – 17:00 пізній обід;

17:00 – 20:30 по-обіді – екскурсії, майстер-класи;

20:30 – 21:30 вечеря;

21:30 – 23:00 забава: «Трипільські вечорниці»; переїзд учасників Толоки на місця ночівлі.

Організатори толоки просять волонтерів мати з собою предмети першої необхідності, а саме посуд, одяг, копійку в кишені (будуть народні майстри зі своїми талановитими виборами), хороший настрій і намет зі спальним мішком (для тих, хто залишається до неділі - на толоку на подвір’ї родини працівників музею, у яких пару тижнів тому під час грози згоріла хата).

Найголовнішою родзинкою села Легедзине є найбільше в світі поселення трипільської культури

Найголовнішою родзинкою села Легедзине є найбільше в світі поселення трипільської культури

Усі роботи з реконструкції курує директор Заповідника, історик Владислав Чабанюк та доктор історичних наук Володимир Круц. Оскільки держава щораз обмежує витрати на культуру, працівники музею та волонтери Заповідника з різних кутків країни творять культурну спадщину власноруч.

Археологічна українська громада і друзі створюють комплекс, де, крім класичних музейних експозиційних площ є своєрідний скансен – житлово-господарський хутір з кількох реконструйованих у натуральну величину трипільських будівель. Скансен має стати не лише осередком популяризації трипільської культури, але і центром проведення дослідів з експериментальної археології.

Толока відбувається власним коштом її ініціаторів.

Довідка:

У 2003 році на Черкащині створено Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура». Основні завдання Заповідника – охорона трипільського археологічного шару, його дослідження та популяризація знань про трипільську культуру. До складу ДІКЗ «Трипільська культура» входить 11 поселень, серед яких найбільші світові гіганти – «Тальянки» – 450 га, «Майданець» – 270 га, «Доброводи» – 250 га. Щороку Трипільська експедиція інституту археології НАН України проводить спільно з Заповідником археологічні розкопки, знахідки з яких поповнюють його фонди.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Вадим 15.07.2011 21:30
Жаль так поздно разместили, я бы поехал с удовольствием.
Это далеко от Черкасс? Как добираться?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100