реклама

реклама

На 216 тисяч гривень преміював себе без відповідного рішення сесії сільради Головятинський сільський голова Смілянського району. Про це на вчорашній обласній колегії повідомила начальник державної фінансової інспекції в Черкаській області Тетяна Велько, звітуючи перед присутніми.


У цілому ж, за словами фахівця, найбільше порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, виявлено в галузі державних підприємств, на другому місці – органи влади та місцевого самоврядування, на третьому – жкг.

Фахівець зазначила, що останнім часом роботи лише додається, бо у той час, коли фінансова інспекція не працювала торік 5 місяців через скорочення фінансування і відпустки без збереження, деякі керівники скористалися відсутністю контролю.

– Наприклад, по Кам’янській міськраді на 198 тисяч була виплата премій без відповідних рішень сесій. Розумієте, є встановлений порядок і те, що держслужбовці мало заробляють – це болюче питання, але ж воно має зовсім інше коло вирішення. Є профспілки, є можливість доводити до уряду необхідність збільшення плати, але не шляхом прийняття одноосібних рішень! – наголосила Тетяна Велько.


Велько також зазначила, що повноваження фінінспекції є обмеженими, тож результатів роботи було б менше, якби не плідна співпраця з правоохоронними органами.

– Зазначу також, що ми не можемо якимось суб’єктивним шляхом визначати, куди йти на ревізію. Є бази, аналіз. І основним критерієм ризику є обсяг фінансування. Таким чином сільські ради з незначним обсягом фінансування вийшли з зони контролю. І є в області сільради, в яких не було ревізій понад десять років! До чого це призводить? Тільки за перший квартал у трьох сільрадах було встановлену повну відсутність бухгалтерського обліку. Наприклад, у Чижівській сільраді Звенигородського району бухгалтер вела зарплату і записувала витрати на папірцях. Унаслідок цього бухгалтер записала собі 170 тисяч зарплати. Починала вона з 500 гривень, але коли побачила що контролю немає, то суми стали збільшувати. Матеріали передані в прокуратуру.

Щоб краще контролювати витрати бюджетних коштів служби контролю.

– До нас приходять керівники підприємств абощо і запитують, а чому не можна всім виписати премії, чому нас перевіряють, якщо вже була перевірка? Шановні, якщо підприємство не режимне, то не можуть всі бути премійовані одночасно. Що ж до перевірок, то якщо було виявлено порушення, ми маємо право розшитими термін ревізії і зайти в ті періоди, які вже перевірені. Тому служби контролю допомогли б вам краще розібратися з законом, – зазначила доповідач.

Фахівець також зауважила, що держслужбовці мають бути совісними і не вводити в оману фінансистів. Бо часто мова йде не про мільйонні збитки, але все таки про порушення, які робилися свідомо.

– Після відряджень клеяться до звітності білети на автобус, хоч той перевізник давно не здійснює перевезень тощо… І це ті питання, що говорять про порушення присяги держслужбовця. А якщо це великі суми - то це вже корупція! – наголосила Тетяна Велько.

реклама

Коментарі  

 
+3 #5 Хм 18.05.2015 08:28
Та давно вже говорилось що казначейство пропуска сільрадам платіжки тільки зарплатні та проплату комунальних платежів... тому для того щоб існувати та закупити канцтовари, компутер, меблі або мати хоч якісь кошти для нагальних потреб приходиться хитрити та виписувати собі премії які потім ідуть на закупку вищепереліченно го...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #4 ой 18.05.2015 00:31
не смешите вы хоть билетами теми, у госслужащих командировочные - 30 грн в день это нормально??? вокруг миллионами воруют, а вы .... впариваете... тьху нич...рта не поменялось!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #3 Платник податків 17.05.2015 14:58
А де люстратори. Чи вони тільки сміттєві баки можуть перед телекамерами за невелику плату тягати?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #2 Реаліст 17.05.2015 09:00
А що хтось думав, що люди при владі себе обділять????Та зараз навіть маленький чиновничок повинен щось собі урвати, бо ціни ж як виросли..... Головне, потім не забути красиво сказати з трибуни про АТО, плюнути в бік Росії і згадати боротьбу з корупцією. І гроші зароблено майже чесно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 Ревізор 16.05.2015 18:53
І НАВІЩО НАМ "ФІНАНСОВА ІНСПЕЦІЯ"? ЯКЩО КРУГОМ ПОРУШЕННЯ - А ЇМ БАЙДУЖЕ. ХІБА ЩО ПРОЧІРІКАЮТЬ :D :D :D :D ...ПРЕМІЮ ОТРИМУЮТЬ РЕГУЛЯРНО. ЧЕРГОВІ ДАРМОЇДИ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100