реклама

реклама

В Черкасах планують запустити новий проект – «Протидія поборам – за безкоштовну медичну допомогу». Метою проекту є встановлення робочих груп для контролю за медичними установами, працівники яких у добровільно-примусовому порядку просять пацієнтів пожертвувати певну суму.

У зустрічі, що проходила сьогодні в Черкасах, взяв участь заступник виконавчого директора Полтавського інституту аналітики та адвокації Юрій Ромашко.


«Ми провели дослідження в 12 регіонах країни і сформували для себе загальну картину: об’єми добровільних пожертв сягають майже 320 млн. грн. Із цих коштів грошовими коштами на потреби лікарень перераховано майже 42 млн грн. Це трохи більше 13%», - говорить Юрій.

Полтавський інститут не оминув у своїх дослідженнях і Черкаси.

«У Черкасах набагато менші об’єми збору добровільних пожертв, ніж в інших областях. Але тут все ж є свої особливості. Згідно з офіційною інформацією, добровільних внесків від фізичних та юридичних осіб було трохи більше 4,5 млн. грн. Але коли ми проводили опитування громадської думки, то результати показали – 15 млн грн».

Разом з цим, Юрій Ромашко відзначив, що Черкаси входять у п’ятірку міст, де найбільш прозора система збору добровільних внесків. А також подякував міському та обласному керівництву за готовність вести діалог і запропонував йти Полтавським шляхом.

«Ми прийшли до висновку, що одним з ефективних способів зрушення ситуації у регіонах є запровадження договорів про спільну діяльність між благодійними фондами, які діють на території лікувального закладу та власне цим лікувальним закладом. А інструментом до запровадження таких договорів є створення робочих груп. Така система вже запроваджена в Полтаві».

Керівник Департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради Олег Стадник погодився з тим, що ситуації, коли працівники медичних закладів примушують хворих сплачувати якісь кошти під виглядом добровільних внесків, потребують втручання.

«Найбільша біда нашого суспільства – це те, що люди ідуть в лікарні з думками: скільки коштує і кому треба заплатити. Але треба це перевести у цивілізовані відносини. Тому я абсолютно підтримую проект і погодився на те, щоб спільно проводити якісь перевірки, тому що для нас це дуже важливо», - сказав Олег Стадник.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100