реклама

реклама

Серйозні труднощі із прибиранням вулиць Черкас узимку передбачає черкаський підприємець Андрій Бортник, який очолює приватне підприємство «Черкаське спеціалізоване управління №525», котре відповідає за очистку доріг міста від снігу й льоду, прибирання зелених зон, а донедавна – і за очищення зливової каналізації.

– Наразі на підготовку вулиць Черкас до зими із бюджету виділено нуль гривень нуль копійок, – твердить Андрій Юрійович. – Натомість у попередні роки підготовка до зими розпочиналася з середини літа, адже вона вимагає певного часу. Наприклад, із Артемівська Донецької області необхідно завезти достатню кількість солі, а для цього навіть у мирні часи після здійснення передоплати було потрібно не менше двох місяців.

Зараз підприємство почало закупляти сіль за свій рахунок, а працівників, які займатимуться роботами на дорогах, поки що задіяли на виробництві сухих борщів.

– Але скільки ми так протримаємося – це велике питання, – підсумував підприємець. – Натомість секретаря міськради Олександра Радуцького, який, по суті, зараз керує містом, нічого крім виборів не цікавить.

Андрій Бортник нагадав, що місто Черкаси почало співпрацювати з приватними компаніями житлово-комунальної сфери з 2010 року. Спочатку на тендер виставлялися послуги з прибирання доріг, згодом – утримання доріг у літній та зимовий період, утримання зливової каналізації.

За словами Андрія Юрійовича, після того, як на цей ринок прийшли приватні підрядники, місто стало суттєво заощаджувати кошти. Наприклад, утримання зливової каналізації завдяки застосуванню нової техніки і контрольної апаратури стало набагато дешевшим. Дороги замість піщано-соляної суміші стали посипати чистою сіллю, а згодом перейшли до передової технології застосування соляного розчину – це теж суттєво заощадило кошти. А після складання карт зелених зон, які прибирає підприємство пана Бортника, виявилося, що їхня площа на 60% менша від тої, яку декларували в часи, коли прибирання здійснювали комунальні підприємства.

Підприємець наголосив на прозорості роботи приватників. Так, для контролю площі зимового прибирання доріг на всю техніку було встановлено GPS-трекери. Коли на початку 2015 року до контролю роботи ЖКК підключилися громадські організації, вони також отримали доступ до відслідковування руху техніки.

– Кінець нормальній роботі нашого підприємства поклало формування більшості в міськраді під егідою Олександра Радуцького, – розповідає пан Бортник. – Спочатку депутати зменшили бюджетні призначення на роботи, які за тендером виграло наше підприємство (в середньому на 55-65 відсотків). Після цього мені телефонувало кілька далеких знайомих, які пропонували «поспілкуватися» з приводу цього «непорозуміння» із секретарем міської ради паном Радуцьким, щоб «вирішити ці питання». Але ми завжди були переконані, що між підприємцями і міською владою завжди повинні бути тільки прозорі стосунки.

За словами Андрія Бортника, після цього з боку Олександра Радуцького розпочалися «причіпки»: нібито підприємство Бортника погано прибирає зупинки, погано розчищає зливову каналізацію тощо. І хоча об’єктивні перевірки не підтверджували цих закидів, контракт щодо розчистки каналізації незабаром було розірвано. Як наслідок, каже пан Бортник, сума витрат міста на ці потреби змінилася з 300 тис. грн щороку на значно більшу суму. До того ж, близько 8 млн грн буде витрачено на закупівлю для комунальних підприємств міста техніки, яка навіть менш потужна, ніж та, що і так уже є в наявності на підприємстві Бортника.

Спростував Андрій Юрійович і повідомлення Олександра Радуцького щодо розчистки зливової каналізації поблизу «Літака» і його твердження, що проблем із затопленням тамтешньої площі більше не буде. За словами пана Бортника, каналізацію ніхто толком не чистив, а до того ж вона нахилена від автовокзалу в бік «Літака».

– Тобто, якби її прочистили, то до кола біля «Літака» стікалася б вода й від автовокзалу, – пояснив Андрій Бортник.

Разом із тим, на прочистку зливової каналізації пішло 700 тис. грн бюджетних коштів.

На переконання пана Бортника, бюджетні кошти в Черкасах узагалі розподіляються безконтрольно – товари і послуги на суму до 1 млн грн виділяються без тендеру тому, кому забажає виділити директор того чи того департаменту міськради. При цьому деякі товари та послуги закупляються у кілька разів дорожче, ніж вони коштують на ринку. Натомість або міський голова, або виконком, або сесія міськради могли б ухвалити рішення про те, щоб усі закупівлі здійснювалися через прозорий конкурс. Але такого рішення чомусь ніхто не ухвалює...

реклама

Коментарі  

 
+8 #5 ЗолотистийБВМ 04.09.2015 19:42
Приватне підприємсиво не може відповідати за прибирання міста! Воно може мати ЗОБОВ'ЯЗАННЯ за договором! Відчуваю, що в стрічці ФБ, скоро побачимой це непривітне обличчя жадібного бізника в трійках кандидатів одаричівської псевдопартії.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #4 козак мамай 04.09.2015 15:37
Можна сперечатися щодо приватних інтересів Бортника. Але про Радуцького -таки правду каже і фактами підтверджує.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 незнайка 04.09.2015 14:33
НУ так регистрируйся кандидатом в меры
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+32 #2 Анатолій Б. 04.09.2015 14:08
Головна проблема міста, кожного жителя - не меньше половини бюджету міста витрачається або неефективно, вхолосту, або іде по карманам. А це 300-400 мільйонів грн. От тут у першу чергу треба лад дати. А не ходити Радуцькому, трусити бюджетними (людськими) грошима по школам та ін. закладам і волати, що Радуцький все фінансує.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Бульба 04.09.2015 14:00
Знаємо, як ці "підприємці" взимку чистять вулиці, надивились-наїлись. Поганому танцюристу......
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100