реклама

реклама

troya Ще декілька років тому корсунчанка Ольга Настояща навіть не могла передбачити, що доведеться кардинально змінити свою професію. Працювала на залізниці черговою станції. Як усі, ходила на роботу за графіком, а вільний час присвячувала сім’ї. Дбали з чоловіком Юрієм про затишок в оселі, щось потроху будували, вели домашнє господарство. А на невеличких клаптиках землі біля дому (городу ж бо не мали) висаджували троянди, щоб милували око й тішили душу, повідомляє газета «Нова Доба».  Тендітні саджанці троянд постачала їм чоловікова тітка з Млієва, Зінаїда Деркач. Усе своє життя вона професійно розмножувала культурні рослини і вдома мала величезну колекцію не лише троянд, а й плодових дерев. Від неї племінниця й дізналася, як доглядати за цими тендітними рослинами.
Обставини змусили Ольгу залишити роботу. Надзвичайно активна в житті, жінка одразу зрозуміла, чим заповнити вільний час. Вирощуванням троянд! А ще красиве хобі могло доповнити сімейний бюджет.
Однак виникла інша проблема. Потрібна була земля, і до того ж поруч із хатою. Не маючи свого городу, Ольга і Юрій вирішили розчистити занедбану ділянку, зарослу високими бур’янами, зі стихійним смітником на додачу. Написали до міської ради заяву й попросили дозволу прибрати ту ділянку навпроти свого двору. Їм, звичайно, не відмовили.
І закипіла робота. Вивезли сміття, найняли бульдозер, який розрівняв горби. Вручну, без гербіцидів, вивели бур’яни. Звичайно, було багато труднощів, витрачено нервів, сил, коштів. Однак сьогодні всі, хто проходить повз прекрасну трояндову плантацію Ольги Настоящої не може не викликати захоплення.
Сама ж Ольга скромно оцінює свою роботу. Великим професіоналом себе не вважає. Радіє, що улюблена справа вдається. Однак не приховує, що заняття дуже затратне й нелегке.
— Хіба це жіночі руки? — показує пошкрябані кисті. — До троянд вишуканий манікюр не зробиш. Вони такі примхливі, як справжні принцеси. Особливо сортові. Треба боротися і зі шкідниками, і з хворобами, і з бур’янами, підживлювати курячим послідом, коров’яком. А до того треба ж іще запіскувати й посіяти шипшину, прищепити до однорічних пагонів культурну рослинку, поливати, прополювати, пасинкувати…
На своїх 5 сотках землі корсунка нині вирощує до 100 сортів троянд. Окрім них, має багаторічники, декоративні кущі, саджанці фруктових дерев.

Галина Добровольська, фото автора

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100